Fifa en IOC doperen Zwitserse economie

Bij het FIFA-hoofdkantoor in Zürich rinkelde dit voorjaar de kassa. Op de foto oud-voorzitter Sepp Blatter tijdens een protestactie in 2015. ©REUTERS

Met een stevig groeirapport klopt Zwitserland de Europese buren, met dank aan de sportbonzen bij wie de kassa dit voorjaar rinkelde.

De Zwitserse economie heeft er een prima lente opzitten, leert het kwartaalrapport van de lokale dienst voor statistiek. De economie groeide in het tweede kwartaal met een stevige 0,7 procent en klopt zo vlot de buren van de eurozone

De cijferaars uit Bern verwijzen onder meer naar de sterke prestatie van de industrie en de uitvoer, maar er speelt ook een andere belangrijke maar minder structurele factor.

©SECO

Voetnoot 3 van het rapport geeft immers aan dat we de opmerkelijke groeivoet van de 'entertainmentsector' - meer dan 10 procent - met een korrel zout moeten nemen. De noot wijst door naar de bijlagen bij het kwartaalrapport over de impact van grote sportwedstrijden. 

Die forse groei wordt namelijk vertekend door het feit dat de twee belangrijkste sportorganisaties van de wereld hun hoofdzetel in het Alpenland hebben: het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne en de voetbalbond FIFA in Zürich. En bij beide rinkelde dit voorjaar de kassa onophoudelijk, dankzij de licentie-inkomsten uit de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker voetbal in Rusland.

©SECO

Maar die kassa blijft niet rinkelen. Meer nog: in de latere kwartalen van even jaren is er volgens de Zwitserse statistici meestal een weerbots, met een entertainmentsector die de groei aftopt. Waarschijnlijk omdat de sportbonzen een belangrijk deel van de licentie-inkomsten doorsluizen naar de verschillende nationale organisaties elders in de wereld. 

De volgende boost komt er in 2020, met de Olympische Spelen in Tokio en het Europees voetbalkampioenschap (de Europese voetbalbonzen van UEFA zetelen ook al in Zwitserland, in Nyon). Met andere woorden: de komende kwartalen zal de Zwitserse economie het met wat minder doping moet stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud