Advertentie

Fiscus belast bitcoinwinsten aan 33 procent

©ANP

Wie inkomsten haalt uit het speculeren met bitcoins, moet daarop 33 procent belastingen betalen. Dat blijkt uit een ruling van de Belgische fiscus.

Wie speculeert met de digitale munt bitcoin en dat niet beroepsmatig doet, moet die inkomsten aangeven als 'diverse inkomsten', waarop een belasting van 33 procent is verschuldigd. Dat blijkt uit een ruling van de fiscus, waarover fiscaal jurist Jef Wellens tweette.

In dit concrete geval gaat het om een student die als toepassing op de studies die hij volgt een applicatie ontwikkelde voor de automatische aan- en verkoop van bitcoins. Door die computergestuurde aan- en verkooptransacties realiseerde hij een opbrengst.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een puur digitale munt of cryptomunt die alleen bestaat uit computercode en gebouwd is op zogenaamde blockchaintechnologie. Het wereldwijde netwerk van gebruikers valideert alle transacties en houdt de ‘boekhouding’ van de gebruikers bij.

Wie geeft bitcoins uit?

De bitcoin wordt niet uitgegeven door een centrale bank. Iedereen kan nieuwe bitcoins in het leven roepen door extreem complexe wiskundige vraagstukken op te lossen. Gratis is dat niet, want je hebt er zeer krachtige computers, veel elektriciteit en veel tijd voor nodig. Het algoritme bepaalt dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop kunnen zijn.

Hoe beleg je in bitcoin?

Bitcoins kunnen op online marktplaatsen worden omgewisseld tegen reguliere munten zoals euro en dollar. De koers fluctueert in functie van vraag en aanbod, net zoals op gereguleerde financiële markten.

Hoe wettelijk is bitcoin?

Niemand is wettelijk verplicht een betaling in bitcoin te aanvaarden. Betalingen met bitcoin hebben juridisch gesproken het karakter van een ruiltransactie. Het is in de meeste landen nog wachten op wetgeving die digitaal geld een wettelijke status geeft.

De fiscus ziet die winst echter niet als een gewone meerwaarde, zoals aandelen die u een tijdje aanhoudt. Zolang transacties binnen het normale beheer van uw privévermogen vallen, zijn meerwaarden belastingvrij. Maar in dit geval, door in te spelen op hevige prijsschommelingen, handelde de student niet als 'brave huisvader'. Door het duidelijke speculatieve karakter van de aan- en verkopen, is de opbrengst niet belastingvrij, oordeelt de fiscus.

Geen beroepsinkomsten

De student had het nog slechter kunnen treffen. De fiscus moest immers ook bepalen of de bitcoinwinsten geen beroepsinkomsten waren. Daarop zijn sociale bijdragen en de gewone tarieven in de personenbelasting verschuldigd, die in de hoogste schijf oplopen tot 50 procent.

'De door hem gebruikte applicatie heeft hij ontwikkeld als hobby en uit interesse in zijn studiedomein', stelt de belastingadministratie. 'De ontwikkeling van de applicatie had als doel te testen in hoeverre hij de theoretische kennis uit zijn gevolgde opleiding kan omzetten in een concrete toepassing. De middelen die hij gebruikt heeft om de applicatie te laten werken zijn beperkt en weinig georganiseerd. De gerealiseerde meerwaarden zijn dus niet verbonden met een beroepswerkzaamheid en kennen derhalve geen professioneel karakter.'

De fiscus geeft toe dat het soms moeilijkheden oplevert om te bepalen in welke categorie inkomsten thuishoren. Net zoals in de meeste andere landen, heeft ook België geen aparte fiscale regelgeving rond virtuele munten.

Drie mogelijkheden

Voor bitcoinwinsten kan u in drie categorieën vallen:

  1. Als u de bitcoins ziet als langetermijnbelegging, en de transacties binnen het normale beheer van uw portefeuille vallen, dan zijn de meerwaarden belastingvrij, net als bij andere beleggingsproducten.
  2. Als u speculeert met bitcoins, en dat niet uw beroep is, vallen de winsten onder de categorie 'diverse inkomsten' en betaalt u het tarief van 33 procent. U kan nog wel uw gemaakte kosten aftrekken.
  3. Als u bitcoins beroepsmatig verhandelt, vallen de inkomsten onder de tarieven van de gewone personenbelasting. Zelfs indien u een ander beroep hebt, maar op georganiseerde, op grote schaal of met veel middelen toch in bitcoins handelt, kan de fiscus die inkomsten als beroepsinkomsten beschouwen.

Niet makkelijk

Het is aan de bitcointrader zelf om de inkomsten aan te geven. Voor de fiscus is het niet makkelijk om dit soort verrichtingen op te sporen, aangezien ze niet gereguleerd zijn en via buitenlandse handelsplatformen verlopen.

In de VS bereikten de Amerikaanse belastingdiensten afgelopen maand nog een belangrijke doorbraak. Na ongeveer een jaar procederen kreeg de Amerikaanse fiscus van de rechter de toestemming om de gegevens op te vragen van iets meer dan 14.000 klanten van het populaire handelsplatform Coinbase.

Amerikaanse bitcoinbeleggers moeten de meerwaarden die ze op hun transacties boeken in hun belastingbrief aangeven. De Amerikaanse belastingdiensten stelden vast dat slechts 820 Amerikanen dat tussen 2013 en 2015 hadden gedaan. Een onwaarschijnlijk laag aantal, als je weet dat de bitcoin in die periode van iets meer dan 12 dollar naar 1.100 dollar ging. Vandaag gaat de bitcoin tegen 16.100 dollar over de toonbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud