Fiscus passeert bij inkoop langs de kassa

Telenet bij de belceremonie voor 20 jaar Bel20, op 18 maart (foto: Belga)

Kleine beleggers die van plan zijn op het bod in te gaan, kunnen beter op de beurs van verkopen dan aan Telenet. Anders gaat de fiscus met 21 procent van de opbrengst lopen.

Belgische retailbeleggers zullen een roerende heffing van 21 tot 25 procent moeten betalen wanneer ze hun aandelen aanbieden aan Telenet. De inkoop van eigen aandelen ontsnapte begin dit jaar niet immers aan de hogere voorheffing die de regering-Di Rupo beleggers aansmeerde.

Retailbeleggers die hun aandelen op de beurs verkopen in plaats van ze aan te bieden aan Telenet, betalen die roerende voorheffing niet. Institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars, ...) zijn de roerende voorheffing bij de inkoop van eigen aandelen overigens niet verschuldigd.

De reden dat je roerende voorheffing betaalt op dit gedeeltelijk uitkoopbod, en niet op een volledig uitkoopbod, ligt aan in de bieder. Hier is het de vennootschap zelf, waardoor de fiscus de inkoop beschouwt als een dividend. Bij een delisting gaat het – tenzij het doel is om de vennootschap te liquideren – om een derde partij. Dan is er sprake van een gewone verkoop van aandelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud