'Flash smash' op Chinese beurs

©Bloomberg

De Chinese beurs werd vrijdag opgeschrikt door een 'flash smash', een onverklaarbare en plotse opstoot van de beursindex. In een tijdspanne van seconden gingen de Shanghai Composite en een aantal grote aandelen zoals PetroChina en AgBank tot tien procent hoger om daarna even snel weer terug te vallen.

Net voor de middag koerste de Shanghai Composite vrijdag 5,6 hoger bij volumes die meer dan de helft hoger lagen dan normaal. Even daarvoor stond de index nog op een verlies van een vol procent. Ook andere, grote, aandelen zoals PetroChina en Agricultural Bank of China schoten tot 10 procent hoger. Tegen de slotbel viel alles wel terug in de 'normale' plooi.

Volgens Chinese media zou een zogenaamde 'fat finger trade' bij het Chinese beurshuis Everbright Securities een kooporder van 7 miljard yuan in de markt gedropt hebben. Bij een 'fat finger' maakt een trader door 'te dikke vingertjes' een onbedoelde fout bij het ingeven van een order. Zo gaan er verhalen van miljoenenorders door een fout geplante elleboog of door een trader die met zijn hoofd in slaap valt op het toetsenbord.

De plotse koersopstoot werd door de financiële bloggers van ZeroHedge al snel omgedoopt tot 'flash smash', naar analogie met de 'flash crash' op Wall Street 6 mei 2010. In seconden viel de Dow Jones toen terug met 1.000 punten of ongeveer 9 procent. Verschillende grote aandelen crashten zelfs tot 1 dollarcent om daarna terug op te veren. De oorzaak toen lag in een combinatie van geautomatiseerde trading en de verdeelde beursinfrastructuur.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud