Fluxys Belgium klikt lage rente tot 2027 vast

©Lieven Van Assche

De rentelast op de nieuwe schuld is minder dan de helft van die op de oude schuld uit 2012.

Nu voorzitter Mario Draghi diets gemaakt heeft dat het jarenlange nulrentebeleid een vervaldatum heeft, lopen bedrijven elkaar voor de voeten om de goedkope schulden nog voor jaren vast te klikken (zie inzet onderaan).

De jongste Belg die nog snel bijtankt, is Fluxys Belgium . De beheerder van het aardgasnet sleet met de vingers in de neus voor 300 miljoen schulden op tien jaar en voor 50 miljoen schulden op 15 jaar. De interesse was overweldigend: volgens de aardgasnetbeheerder liepen er vanwege grote beleggers - pensioenfondsen, verzekeraars etc - orders binnen voor 880 miljoen euro.

Dat oogt vreemd, aangezien Fluxys op tien jaar slechts 1,75 procent rente biedt. Uiterst laag, maar nog altijd ruim het dubbele van wat tienjaarspapier van de Belgische overheid op dit ogenblik nog rendeert. En dus staan beleggers op zoek naar de kleinste rendementsoase in een nulrentende woestijn rijen dik. Op vijftien jaar beloopt de coupon 2,375 procent. 

Op de 350 miljoen nieuwe schulden moet Fluxys dus jaarlijks zo'n 6,4 miljoen rente betalen. Dat is minder dan de helft van de rente die de groep betaalde op de schulden die in mei volgend jaar op de vervaldag komen.

In het voorjaar van 2012 speelde Fluxys handig in op de toenmalige honger van kleine beleggers naar bedrijfsobligaties door voor 350 miljoen papier te verkopen. Het rendement beliep toen bruto 3,89 procent, of in jaarlijkse rentelasten zo'n 13,6 miljoen of ruim het dubbele. 

GRAZIE MILLE, MARIO

Kinepolis is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer GhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, Telenet (en recent nog eens Telenet), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud