Advertentie
Advertentie

Fondsenbeheerders waarschuwen voor zeepbel op obligatiemarkt

©REUTERS

Bij steeds meer fondsenbeheerders staan de knipperlichten over de obligatiemarkten op rood. Barst de bubbel binnenkort?

Steeds meer fondsenbeheerders zijn het er roerend over eens: obligaties zijn momenteel pokkeduur. Uit een enquête van de financiële analistenvereniging CFA UK bij 300 fondsenmanagers blijkt dat maar liefst vier op de vijf beheerders obligaties overgewaardeerd vinden, zo weet zakenkrant Financial Times.

De meest overgewaardeerde activaklasse is die van de overheidsobligaties, maar ook bedrijfsobligaties zijn duurder dan ooit. De vrees dat de bubbel barst en obligatiehouders met z’n allen naar de uitgang hollen, neemt dan ook toe. De ultralage rente en het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank heeft veel investeerders immers richting hoogrentender papier gejaagd. Maar het aantal obligatiehouders is niet evenredig gestegen met de handel in obligaties. Strengere regels in de financiële sector maken het voor banken immers een pak duurder om grote tradingportefeuilles aan te houden.

‘Dat maakt dat er minder kopers in de markt zitten en banken minder over de capaciteit beschikken om als tegenpartij op te treden, als de zeepbel zou barsten, waardoor de obligatiekoersen natuurlijk zakken. Want aan wie moet je dan verkopen? Die beweging kan nog versterkt worden door ETF’s of indexfondsen, omdat daar bij een eventuele exit automatische verkopen in gang schieten’, weet obligatiestrateeg Piet Lammens van KBC.

Mogelijke trigger die de zeepbel kan doen barsten, is de nakende renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, menen de ondervraagde fondsenbeheerders. Vorige week effende Fed-voorzitster Janet Yellen alvast het pad voor een renteverhoging vanaf juni. ‘Maar met het verlagen van de renteverwachtingen haalde Yellen toch ook wat druk van de ketel’, meent Lammens.

Slimmeriken

‘De geschiedenis leert evenwel dat er niet altijd een specifieke aanleiding, zoals bijvoorbeeld een renteverhoging, moet zijn voor het barsten van een zeepbel. Nu de prijzen voor obligaties zo ver van de realiteit verwijderd zijn, volstaat het dat er enkele slimmeriken verkopen om de bal aan het rollen te brengen. Zoals in 2000 het geval was met de waanzinnige waarderingen op de Nasdaq.’

Koen Van de Maele, obligatiespecialist bij Candriam ziet de bubbel de eerstkomende zes maanden alvast voor overheidsobligaties niet barsten. Die markt wordt immers kunstmatig ondersteund door het miljardenopkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). ‘De grootse risico’s zie ik voor activaklassen die onrechtstreeks beïnvloed worden door het beleid van de ECB, zoals bijvoorbeeld bedrijfsobligaties. Daarvan zijn de waarderingen extreem duur, maar die moeten het zonder natuurlijke opkoper stellen, in een markt waar er door de strengere regelgeving al minder kopers zijn.’ Daar zou een Amerikaanse renteverhoging wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Op zich is het niet slecht om in een bubbel te zitten. Het probleem stelt zich vooral voor wie nu pas instapt.
Piet Lammens
obligatiestrateeg KBC

Wat met papier uit opkomende landen? ‘Die markt staat toch nog iets verder van een zeepbel’, benadrukt Van de Maele. ‘Bij Emerging Market-obligaties word je nog vergoed voor het risico dat je loopt en zijn de waarderingen minder extreem. We zitten daar nog niet op een all time high qua prijs of  een all time low qua rente. Om u een idee te geven: eind 2012 bedroeg de rente voor een emerging markte-obligatie in dollar 4,5 procent, tegenover 5,6 procent nu. Bovendien heeft dergelijk papier in 2013 al fel afgezien, toen de discussies over het dichtdraaien van de geldkraan in de VS de kop opstaken.’

Moeten we nu beginnen panikeren? ‘Op zich is het niet slecht om in een bubbel te zitten’, meent Lammens. ‘Als je op tijd bent ingestapt, heb je nu een mooie winst. Het kan ook nog lang duren eer een zeepbel barst. Het probleem stelt zich vooral voor wie nu pas zou instappen, net nu obligaties zo duur zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud