Franse economie incasseert grootste klap sinds 1949

Een uitgestorven Parijse Champs-Élysées tijdens de lockdown. ©Photo News

De start van de lockdown deed de Franse economie in het afgelopen kwartaal 5,8 procent krimpen, de grootste mokerslag sinds het bijhouden van de statistieken in 1949.

Du jamais vu. Dat is in drie woorden de tol van 'le confinement', de start van de strenge lockdown in Frankrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die lockdown begon in Frankrijk op 17 maart en had dus twee weken impact op het kwartaalrapport. 

Twee weken die een enorme impact hadden. De Franse economie kromp over het eerste kwartaal 5,8 procent, leert een eerste raming van het Franse bureau voor de statistiek. De krimp is de grootste sinds de start van vergelijkbare statistieken in 1949 en ruim drie keer de krimp van 1,6 procent tijdens het dieptepunt van de financiële crisis begin 2009.

Het tweede kwartaal belooft nog dramatischer te worden. President Emmanuel Macron verlengde eerder deze maand de lockdown tot 11 mei, daarna komt er in het beste geval een zeer geleidelijke versoepeling. Tot nog toe was de recordkrimp in het tweede kwartaal van 1968. De Parijse studentenprotesten resulteerden toen in een krimp van 5,3 procent. 

Binnenlandse vraag

Het is met de Franse data duidelijk hoe groot de vraagschok door de coronacrisis is. De gezinnen spendeerden 6,1 procent minder, bedrijven schroefden hun investeringen met bijna 12 procent terug. In totaal roomde de binnenlandse vraag 6,6 procentpunt van de groei af. En omdat de uitvoer (-6,5%) nog iets forse terugviel dan de invoer (-5,9%) topte de buitenlandse vraag per saldo nog eens 0,2 procentpunt groei af.

Alleen een opbouw van de voorraden - bedrijven bleven logischerwijs met een pak onverkochte producten op de schappen zitten - was goed voor een plus van 0,9 procentpunt. Eenmaal de vraag herstart, zullen vooral die voorraden aangesproken worden, wat een extra factor is die in de komende kwartalen op de economie zal wegen.

Spanje duikt 5,2 procent lager

De coronacrisis slaat ook in Spanje diepe wonden in de economie. De vierde economie van de eurozone biechtte donderdag een kwartaal-op-kwartaalkrimp van 5,2 procent op voor de eerste drie maanden van 2020.

Dat Spanje geen te beste beurt maakte begin 2020, is geen verrassing. Na Italië vormde Spanje de afgelopen weken de Europese frontlinie in de strijd tegen corona. Om de verspreiding van het virus in te dammen kondigde premier Pedro Sánchez half maart de noodtoestand af.

Die gaat gepaard met strenge lockdownmaatregelen. Met uitzondering van enkele essentiële sectoren ging de hele economie enkele weken op slot. Die maatregel weerspiegelt zich in de cijfers: de binnenlandse vraag daalde met 5,1 procent. De bouwsector (-8,1 procent) en de kleinhandel en horeca (-10,9 procent) gingen zwaar onderuit.

Als de coronacijfers de volgende dagen bemoedigend blijven, begint Spanje vanaf volgende week in vier fases de lockdownmaatregelen af te bouwen. Als alles volgens planning verloopt, heeft het land tegen eind juni, vlak voor het begin van het toeristische hoogseizoen, het nieuwe normaal bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud