Advertentie

Franse rente verteert S&P-blunder slecht

(foto: AFP)

De jongste blunder van S&P ligt aan de basis van de steile klim van de Franse rente donderdagmiddag. Een 'biecht' van S&P maakt de schade vrijdag nauwelijks goed Het ratingbureau stuurde door 'een technische storing' per ongeluk een bericht dat de kredietscore van Frankrijk aangepast werd. Niet dus.

'Door een technische storing kregen sommige klanten van S&P's Global Credit Portal een automatisch bericht dat suggereerde dat de kredietscore van Frankrijk veranderd was. Dit is niet het geval. De rating blijft AAA met stabiele vooruitzichten. We onderzoeken de oorzaak van de fout', luidde de laconieke mededeling van Standard & Poor's donderdagavond.

Intussen had de mededeling (zie screenshot onderaan) het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland tot een record van 170 basispunten gejaagd. S&P haast zich in de mededeling nog te zeggen dat 'het incident niet gerelateerd is aan enige activiteit rond de kredietscore'.

Vrij vertaald: gelieve deze blunder niet te interpreteren als een signaal dat we eerstdaags wél voor echt Parijs de AAA gaan afnemen. Dat is wél de interpretatie die de markten aan de blunder geven. Vrijdag daalt het Frans-Duitse renteverschil 10 basispunten naar 160 basispunten, waarmee slechts een kleine helft van de klim op donderdag goed is gemaakt.

Oorlog

S&P is niet aan zijn eerste pijnlijke blunder toe. In augustus maakte het ratingbureau een rekenfoutje van 2.000 miljard dollar. En dat nog wel bij zijn belangrijkste beslissing ooit: die om de VS voor het eerst in 70 jaar de AAA-topscore af te nemen. Dat ontketende toen een regelrechte woordenoorlog tussen S&P en politiek Washington.

Ook Frankrijk kan de blunder niet bepaald appreciëren. François Baroin, de Franse minister van Financiën, heeft bij de beurswaakhond AMF een onderzoek gevraagd. 'We laten geen enkel negatief bericht onaangeroerd', zei hij in de marge van een bijeenkomst in Lyon. Baroin vindt het incident 'schokkerend'.

De beurswaakhond AMF haastte zich intussen te melden dat hij inderdaad op onderzoek gaat.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud