FSMA vecht robbertje uit met Picanol

Luc Tack, de CEO van Picanol én Tessenderlo. ©BELGA

Volgens de beurswaakhond heeft Picanol al sinds 2017 de facto controle over Tessenderlo, de weefgetouwenfabrikant ontkent.

Een opvallende boodschap van de FSMA. Volgens de beurswaakhond heeft de weefgetouwenfabrikant Picanol   sinds 2017 juridisch de zeggenschap over Tessenderlo   en had hij bijgevolg sindsdien Tessenderlo integraal moeten opnemen in de jaarrekeningen.

Tot nog toe nam Picanol de resultaten van Tessenderlo maar op één lijntje van de resultatenrekening mee, namelijk helemaal onderaan in het lijntje 'aandeel in het resultaat van de deelnemingen'. Daar telt Picanol bij de eigen nettowinst het deeltje nettowinst van Tessenderlo dat aan de weefgetouwenfabrikant toekomt.

Extra stemrechten

Bij een integrale consolidatie moet een bedrijf de resultaten van een dochter over de hele lijn meetellen, van omzet tot nettowinst. Alleen in het allerlaatste lijntje zuivert de moeder dan het deeltje winst van de dochter dat aan de overige aandeelhouders toevloeit weer uit, net het omgekeerde van het huidige boekhoudkundige verwerking dus. 

Picanol ontkent en stelt dat het pas sinds maart 2019 de zeggenschap over Tessenderlo heeft naar aanleiding van een aankoop van extra stemrechten. 'De FSMA deelt dit standpunt niet en heeft Picanol gevraagd haar rekeningen te corrigeren'. 

Volgens Picanol, daarin gesteund door de commissaris, is het praktisch niet haalbaar de consolidatie retroactief door te voeren voor 2017 en 2018. Bijgevolg zegt de FSMA dat hij de markt wil informeren dat aan de basis van de consolidatie van de rekeningen op 1 januari 2019 'een foutieve toepassing' van de boekhoudnormen sinds 2017 ligt.

Luc Tack

59%
Een dubbel gevoel
Dankzij de invoering van dubbel stemrecht controleert Luc Tack nu met 46 procent van de aandelen 59 procent van de stemrechten bij Tessenderlo.

Luc Tack kocht zich met Picanol in de zomer van 2013 in bij Tessenderlo en bouwde sindsdien zijn belang in de chemiegroep gestaag uit, ook al ketste een formeel fusievoorstel door verzet van de minderheidsaandeelhouders af.

Bij een kapitaalronde in 2015 kon Tack zijn belang boven 30 procent opkrikken zonder een overnamebod te moeten lanceren, sindsdien kon hij dankzij een weeffout in de overnamewetgeving met extra aankopen op de beurs zijn controle betonneren. 

Op dit ogenblik heeft Tack dankzij de invoering van dubbel stemrecht, het laatste wapenfeit van de regering-Michel, met 45,7 procent van de aandelen Tessenderlo 59,1 procent van de stemrechten

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud