analyse

Galapagos Belgische beursster van eerste jaarhelft

Galapagos-CEO bij de beursgang op Nasdaq in mei

De Griekse crisis ten spijt, bracht een Belgisch aandeel de eerste jaarhelft gemiddeld 11 procent op. Biotech leverde zowel de topper als de flopper van het koersenbord af.

+200 procent. Dat is het indrukwekkende beursparcours van Galapagos over de eerste helft van 2015. En dit ironisch genoeg dankzij een persbericht, laat in de avond op 14 april, met met een bepaald onsexy titel:

Vrij vertaald betekende die mededeling immers dat het Mechelse biotechnologiebedrijf met zijn reumamiddel filgotinib mogelijk een goudhaantje in huis heeft. Geruggensteund met die geloofsbrieven trok CEO Onno Van de Stolpe met succes naar Nasdaq en verdrievoudigde de beurswaarde tot meer dan 2 miljard euro, meer dan Bel20'ers als D'Ieteren, Bekaert of Cofinimmo.

+10,9%
Gemiddeld bracht een Belgisch aandeel de eerste jaarhelft 10,9 procent op.

Al is het met biotech altijd opletten, toch lijkt Galapagos betere troeven te hebben dan Thrombogenics in 2013. Vooral omdat Galapagos voor filgotinib met de Amerikaanse farmareus AbbVie in zee gaat. Thrombogenics was in 2013 even meer dan 1,5 miljard waard, toen het bedrijf met zijn oogmiddel Jetrea de vetpotten van de Amerikaanse markt in het vizier leek te hebben.

Thrombogenics moest echter vaststellen dat het erg moeilijk is om op eigen kracht die Amerikaanse markt open te breken, en biechtte ook over 2014 ontgoochelende resultaten op. Het bedrijf bengelt met een verlies van 23 procent aan het andere uiteinde van de Brusselse koerslijst.

Andere opvallende stijgers in het eerste halfjaar:

Gemiddeld rendeerde een Belgisch aandeel in het eerste halfjaar, inclusief nettodividenden, een stevige 12 procent. Dit ondanks het gerommel in Griekenland, maar dankzij de forse stimulus van de Europese Centrale Bank. Door maandelijks banken en beleggers 60 miljard cash toe te stoppen via de aankoop van staatspapier, vloeide er bijna als vanzelf flink geld richting aandelen.

Toch bleven enkele aandelen op de pechstrook. De voornaamste dissonanten, naast het vermelde Thrombogenics zijn:

  • CMB  (-16%), door de aanhoudende crisis in de drogebulkscheepvaart.
  • Mobistar  (-13%), nu de mobilofoonoperator door het bod van Telenet op rivaal BASE een muurbloempje dreigt te worden op een snel consoliderende markt. 
  • Energiereus Engie  (-13%), het vroegere GDF Suez, die mede door de problemen bij de Belgische reactoren de operationele winst dit jaar fors ziet slinken.  

Bekijk hieronder de prestaties van de aandelen op de Belgische beurs tijdens de eerste helft van 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud