opmerkelijk

Galapagos even meer waard dan Solvay

Galapagos beleefde de jongste jaren onder meer via een succesvolle beursgang in Nasdaq een hoge vlucht ©nasdaq

De 20 jaar oude Mechelse biotechnologiegroep overvleugelde donderdagmorgen op de beurs een tijdlang de 156 jaar jonge chemiereus.

Galapagos  blies donderdagmiddag verzamelen in New York voor een update over het lopende onderzoek van de biotechnologiegroep. In de aanloop naar die hoogmis in het walhalla van de biotechbelegger steeg het aandeel naar een record. In de ochtendhandel werd even 175,20 euro aangetikt.

Beleggers waardeerden Galapagos daardoor even op meer dan 11 miljard euro. Een straffe prestatie voor een bedrijf dat pas op 20 juni 1999 opgericht werd door huidig CEO Onno van de Stolpe als een joint venture van het Mechelse Tibotec en het Leidense Crucell. 

In de ranglijst van beursgenoteerde Belgische bedrijven stak Galapagos zo deze maand geruisloos Solvay  voorbij, de chemiereus die 156 jaar geleden door Ernest Solvay werd opgericht en intussen ruim een halve eeuw op de beurs noteert (zie grafiek). 

Beleggers anticiperen met de miljardenwaardering op de nakende commerciële lancering van reumamiddel filgotinib. Het goudhaantje van Galapagos startte begin dit decennium bescheiden met 36 testpersonen in Moldavië, de verbazend goede eerste patiëntentests in het Oost-Europese land vormden het startschot voor de even verbazende hoge vlucht van de beurskoers.

Dit jaar kwam daar nog een megadeal met Gilead bij. De Amerikaanse reus sloot een alliantie met de Mechelaars en stortten naast een kapitaalinjectie van 1 miljard een extra 3,5 miljard euro op de al goed gespijsde bankrekening.

Het aandeel Galapagos kon donderdag wel niet standhouden. Al rond 10 uur zakte de koers onder de slotstand van woensdag (173,50 euro). De koersdaling versnelde tijdens de update die het biotechbedrijf tussen 14 en 16 uur tijd gaf in New York. Wat daar precies is gezegd en waarom de markt ontgoocheld reageerde, is voorlopig niet duidelijk.  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud