Advertentie
Advertentie

Galapagos tuimelt naar laagste peil sinds 2016

Galapagos gaat fors besparen op het eigen onderzoek. ©Felix Kalkman

Veel vertrouwen is er niet in de strategische ommezwaai. 'Beleggers zaten in Galapagos voor het onderzoeksplatform, niet voor het overnametalent', klinkt het.

De strategische koerswijziging die Galapagos   eind vorige week aankondigde, kan beleggers duidelijk niet bekoren. Pro memorie: COO Bart Filius snoeit hard in het eigen onderzoeksplatform en speurt gewapend met de bankrekening van 5 miljard naar een grote deal, om de kloof in de onderzoekspijplijn snel te vullen.

De kloof kwam er na een dubbele opdoffer. Vlak voor Kerstmis ontzegde de Amerikaanse poortwachter FDA het verhoopte goudhaantje filgotinib de toegang tot de lucratiefste markt ter wereld. Vervolgens moesten de Mechelaars het onderzoek naar het potentiële longziektemiddel ziritaxestat, het next best thing in de onderzoeksportefeuille, staken.

-74%
MOKERSLAG
Door de dubbele mokerslag op het onderzoeksfront is het aandeel Galapagos sinds de piek in februari 2020 al drie kwart van zijn waarde verloren.

Het aandeel van de biotechnologiegroep tuimelt in het spoor van de verse uitschuiver op Wall Street vrijdagavond 6,5 procent lager naar 59,01 euro, het laagste peil sinds eind 2016. Sinds de piek in februari 2020 verloor het aandeel 74 procent.

Analisten zijn niet overtuigd van de ommezwaai. 'De reden om in Galapagos te beleggen was altijd het onderzoeksplatform, niet het overnametalent', stelt het Amerikaanse beurshuis Stifel in een update.

En zo noteert Galapagos nu tegen een korting van 1,2 miljard euro op de dik 5 miljard grote bankrekening (zie grafiek). Een korting die niet meteen vertrouwen uitstraalt dat de grote deal waar het management op aast aandeelhouderswaarde zal scheppen. 

MSCI

Daarnaast speelt ook een technische factor. Volgens het persbureau Bloomberg is de kans groot dat dinsdag, bij de halfjaarlijkse herziening van de invloedrijke beursbarometers van MSCI, Galapagos zijn zitje verliest. Die potentiële exit weegt nu al op de koers, aangezien beleggers verkopen in anticipatie op verkopen door fondsbeheerders die de MSCI-index schaduwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud