Galapagos ziet fan van het eerste uur afhaken

©Bloomberg

Jefferies-analist Peter Welford verlaagt de geschatte piekverkopen van filgotinib als reumamiddel met twee derde, nu rivaal Rinvoq van AbbVie fors voorsprong krijgt.

Na de aardschok van vorige week - de Amerikaanse farmawaakhond die reumamiddel filgotinib vlak voor de finish afblokt - een verse naschok voor Galapagos : Jefferies haalt de biotechgroep van de kooplijst en verlaagt het koersdoel fors van 210 naar 133 euro. 

Analist Peter Welford rekent na de opdoffer nog voor 4 miljard dollar piekverkopen voor goudhaantje filgotinib, tegenover 6 miljard dollar eerder. De geschatte piekinkomsten van filgotinib als reumamiddel vermindert hij zelfs met twee derde, van 3 naar 1,1 miljard dollar.

Door de kritische vragen van de FDA loopt de goedkeuring van filgotinib op de cruciale Amerikaanse markt anderhalf jaar vertraging op.

'Die vertraging zal concurrerende reumamiddelen, in de eerste plaats Rinvoq van AbbVie, stevige voorsprong geven', zegt Welford. AbbVie kreeg in augustus vorig jaar groen licht van de FDA voor de lancering van Rinvoq.

De Amerikaanse reus was oorspronkelijk de partner van de Mechelaars bij de ontwikkeling van filgotinib, maar AbbVie besloot in het najaar van 2015 de voorkeur te geven aan het eigen reumamiddel. Dat middel - upadacitinb - is nu dus als Rinvoq op de markt. Galapagos sloot uiteindelijk vorige zomer een miljardendeal met een Amerikaanse reus, Gilead.

10 'houden'-adviezen

De adviesverlaging is een die kan tellen. Welford was halverwege dit decennium een van de eerste buitenlandse analisten die Galapagos met een - ronkend - koopadvies bedacht. De analist, die chemie studeerde in Oxford, volgt al zo'n twee decennia vanuit Londen de farmasector, voor Merrill Lynch, Lehman Brothers en Jefferies.

Het analistenheir is over het algemeen erg voorzichtig met Galapagos. De biotechgroep telt volgens de gegevens van Bloomberg liefst 10 houdenadviezen, tegenover slechts 3 koopadviezen. Niemand zet Galapagos op de verkooplijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud