Advertentie

Gasprijs daalt na sussende uitspraken Poetin

Nord Stream 2, de pijplijn onder de Baltische Zee, brengt op termijn mogelijk soelaas in de krappe gasmarkt. ©REUTERS

De Nederlandse referentieprijs voor aardgas maakte woensdag bokkensprongen. De Russische president Vladimir Poetin kon de gemoederen enigszins bedaren.

De aardgasprijs op de internationale markten is woensdag voor de negende dag op rij gestegen. De Nederlandse referentiefuture voor levering over een maand ging 25 procent de hoogte in tot 145 euro en tikte zelfs even 161,5 euro aan. Daarna daalde de TTF-future fors tot rond de 100 euro.

Gasprijs

De correctie kwam er na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland wil helpen om de wereldwijde energiemarkten te stabiliseren en dat het dit jaar recordvolumes gas naar Europa kan verschepen. De beperkte gasvolumes die Rusland naar Europa versluist, worden als een van de redenen van de prijzenrally gezien.

Europa gaat stilaan de winter in met historisch lage gasvoorraden. Dat leidt tot grote nervositeit op de markten. 'De rally blijft maar aanhouden. We verwachten sowieso een terugval, maar we weten ook dat de gas- en steenkoolprijzen relatief hoog blijven tot een eind in 2022', zegt Capital Economics.

De specialisten van de bank Société Générale hebben het over een 'perfecte storm'. 'De temperaturen in Europa zijn nog relatief mild tijdens de eerste dagen van de herfst. Maar een koude winter kan zeer grote problemen veroorzaken.'

Volgens Société Générale is het cruciaal dat de Nord Stream 2-pijplijn sneller dan normaal wordt goedgekeurd via een versnelde procedure. De Nord Stream 2 is een 1.224 kilometer lange pijplijn onder de Baltische Zee en moet gas rechtstreeks van het Russische Noordpoolgebied naar Duitsland vervoeren. De pijplijn is klaar, maar het is wachten op de toelating van de Duitse netbeheerder voor ze in gebruik kan worden genomen. Sommige experts vermoeden dat Poetin met opzet weinig gas naar Europa exporteert - wat mee de prijzen omhoog drijft - om dat proces te versnellen.

Als de huidige gasprijs aanhoudt, stijgt de Noorse export met een ongelofelijke 30 procent.
George Saravelos
Deutsche Bank

'We vrezen dat de Europese energieprijzen nog kunnen stijgen', zegt Michael Haigh, de energiespecialist van Société Générale. Hij heeft het over de prijs van gas, steenkool en stroom. De stroomprijzen zitten in de lift door de stijgende prijzen van gas en steenkool.

Economische impact

Volgens Deutsche Bank-strateeg George Saravelos is de huidige gasprijs het equivalent van een olieprijs van 200 dollar. 'Onderschat de impact daar niet van. Vooral de eurozone is kwetsbaar. Als dit aanhoudt, is Europa zijn handelsoverschot kwijt.'

De duidelijke winnaars van de gasprijsrally zijn Noorwegen, Rusland en Qatar. 'Als de gasprijs niet daalt, stijgt de Noorse export met een ongelofelijke 30 procent', zegt Saravelos. 'We zijn positief over de Noorse kroon.'

Stookolie 86 procent duurder dan vorig jaar

De stookolieprijs gaat donderdag opnieuw de hoogte in. Er komt 2,3 eurocent per liter bij voor bestellingen vanaf 2.000 liter, meldt de federale overheidsdienst Economie. Net nu is er veel vraag naar mazout, zegt de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco).

Net zoals diesel en benzine is stookolie snel duurder aan het worden. Met 0,7728 euro per liter zit de officiële prijs dicht bij de piek van oktober 2018. Toen steeg de prijs tot 0,7977 euro per liter. Exact een jaar geleden kostte een liter 0,4163 euro. De prijs is in een jaar tijd met bijna 86 procent gestegen. In de coronacrisis vorig jaar was de stookolieprijs helemaal ingezakt.

De brandstoffenhandelaars merken een grotere vraag naar stookolie, zegt Johan Mattart van Brafco. 'Dat is deels door de prijzen: mensen vrezen nog meer prijsstijgingen', zegt hij. Daarnaast is het stookseizoen begonnen, traditioneel de periode waarin mensen bestellingen plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud