Advertentie

Gasprijs valt terug naar niveau van voor energiecrisis

De lng-terminal in Zeebrugge ©BELGA

Op de grondstoffenmarkten hebben de hoger dan verwachte gasvoorraden de gasprijs in het eerste kwartaal fors doen dalen. Goud werd duurder door de bankenstress.

De energiecrisis in Europa lijkt voorbij. De Europese gasprijs zakte in het eerste kwartaal met ruim 40 procent naar het laagste niveau sinds augustus 2021. De sterke terugval is te danken aan de relatief milde winter en aan het stijgende aanbod van lng (vloeibaar aardgas). Daardoor zijn de gasvoorraden bij het begin van de lente veel hoger dan verwacht.

De milde winter drukte het gasverbruik en het aanbod van lng nam toe.

De blokkering van Franse lng-terminals door stakers die protesteren tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron heeft voorlopig weinig impact. Maar die sociale onrust blijft een factor van onzekerheid voor de gasmarkt.

Ook olie werd goedkoper, vooral in maart. Dat is vooral een gevolg van de bankencrisis. De bankenstress kan de economische groei afremmen en de vraag naar olie verlagen.

Goud

De bezorgdheid over de gezondheid van de banken joeg beleggers naar veilige havens, zoals goud. Daardoor steeg de goudprijs voor het eerst sinds maart 2022 even boven de grens van 2.000 dollar per ounce. Ook de lichte verzwakking van de dollar ondersteunde de goudprijs. Omdat de goudprijs doorgaans in dollar wordt uitgedrukt, maakt een zwakkere dollar het edelmetaal goedkoper en dus aantrekkelijker voor beleggers van buiten de VS. Terwijl goud dit jaar 7 procent duurder werd, steeg de bitcoin - door de believers virtueel goud genoemd - met 69 procent.

Terwijl goud dit jaar 7 procent duurder werd, steeg de bitcoin - door de believers virtueel goud genoemd - met 69 procent.

Bij de basismetalen werd koper duurder en vooral nikkel goedkoper. De koperprijs, die soms als een barometer van de wereldeconomie wordt beschouwd, steeg vooral in januari bij de heropening van de Chinese economie. China zette een punt achter zijn zerocovidbeleid en versoepelde de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.