Advertentie
Advertentie

GBL en Galapagos: twee aandelen, één kortingenstrijd

©BELGA

Twee Bel20'ers, twee kortingen. De ene noteert een derde goedkoper dan zijn investeringen, de andere 1 miljard goedkoper dan zijn bankrekening.

De Bel20 zette vrijdag de heropeningsrally gezapig voort, met een winst van 0,7 procent tot 4.044,07 punten.

Voor het bepalende aandeel bij de Brusselse beurshandel moesten we eigenlijk in Frankfurt zijn, bij Adidas . De Duitse reus in sportkleding en 'smart casual' verhoogde na een sterk jaarbegin de jaarprognose en rekent nu op een omzetgroei van dicht tegen 20 procent ('high teens' in het jargon). De winstmarge zou net als bij de eerdere prognose ruim verdubbelen van 4 naar 9 à 10 procent.

Adidas ging 8,4 procent hoger naar 280,60 euro, nog altijd 5 procent onder de koers waarmee 2021 afgetrapt werd. Niettemin, de remonte is goed nieuws voor GBL  . De grootste Brusselse holding investeert sinds midden vorig decennium in de sportgigant uit Beieren.

16,5%
SPORTIEF GBL
Adidas vormt met 16,5 procent de grootste brok in de GBL-portefeuille.

Ondanks de recent kwakkelende beurskoers is Adidas volgens ramingen van KBC Securities nog altijd de belangrijkste brok in de GBL-portefeuille, goed voor 16,5 procent van de nettoactiefwaarde. De Zwitserse inspectiespecialist SGS (16,2%) en de Franse drankenreus Pernod Ricard (15,9%) volgen op korte afstand. 

Almaar minder zwaar in de portefeuille is de al jaren kwakkelende Zwitsers-Franse cementreus LafargeHolcim, een erfenis van het 'oude' GBL. Het kwartaalrapport van de holding donderdagavond leerde dat het management voor een half miljard euro stukken LafargeHolcim heeft verkocht. De vrijgemaakte cash ging onder meer naar de fietsfabrikant Canyon en de zalmproducent Mowi.

Een behoorlijke rotatie van de portefeuille dus, die analisten weet te bekoren. Die rotatie wordt volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq nog onvoldoende in de koers weerspiegeld, zeker nu de private-equitypoot Sienna Capital aan belang wint. 'We ramen de korting tegenover de intrinsieke waarde op 32,8 procent. Die korting is niet in lijn met de nieuwe strategie.'

Hetzelfde zegt ING-analist Hans D'Haese. Hij raamt de korting op 34 procent en handhaaft logischerwijs het 'kopen'-advies. 'We verwachten dat GBL de inkopen van eigen aandelen nog versnelt.' De holding heeft een inkoopprogramma van 250 miljoen euro lopen. Het management kondigde dat programma in september aan en het is voor iets meer dan een vijfde uitgevoerd.

D'Haese is ook tevreden over de grotere transparantie van de portefeuille, met in het kwartaalrapport voor het eerst ook een uitsplitsing van de 'onderliggende' investeringen van Sienna Capital (zie screenshot). D'Haese merkt op dat Adidas de grootste rem was op de groei van de portefeuille in het eerste kwartaal, maar dat probleem was vrijdagochtend met het persbericht uit Herzogenaurach dus opgelost. GBL herstelde 1,4 procent tot 91,14 euro.

Cruciale zomer

Niet meer dan een beleefd applaus was er ook voor Galapagos , dat bijna 1 procent won tot 63,14 euro. De biotechnologiegroep incasseerde de jongste maanden een dubbele mokerslag. Vlak voor Kerstmis ontzegde de Amerikaanse poortwachter FDA het verhoopte goudhaantje filgotinib de toegang tot de meest lucratieve markt ter wereld. Vervolgens moesten de Mechelaars het onderzoek naar het potentiële longziektemiddel ziritaxestat, het next best thing in de onderzoeksportefeuille, staken.

'We zitten nu met een grote kloof', gaf CEO Onno van de Stolpe in februari na die tweede opdoffer toe. Galapagos zet de tering naar de nering en bespaart fors op het eigen onderzoek. Mechelen gaat nu gewapend met de 5 miljard dikke bankrekening op zoek naar externe groei (lees: overnames) om de productenpijplijn sneller weer aan te vullen.

Die aankondiging - mes in het onderzoek, overnames welkom - is een logisch uitvloeisel van de huidige toestand bij Galapagos. Beleggers waarderen het bedrijf nu op 4,1 miljard, exact 1 miljard minder dan de cash op de bank (zie grafiek).

De besparingen die Galapagos doorvoert, beletten niet dat de cashburn groot blijft: 580 à 620 miljoen euro over heel 2021. Het geld gaat naar de commerciële lancering van filgotinib als reumamiddel in Europa en Japan, onder de naam Jyseleca. En naar onderzoek naar Toledo, een platform met een potentieel nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van ontstekingsziektes en fibrose.

Peter Welford, de veteraan-biotechanalist bij Jefferies, merkt op dat prille onderzoeksresultaten met de 'Toledo-exponent' GLPG3970 deze zomer doorslaggevend worden. 'De tests zijn cruciaal om het grote geloof, en de dito financiële investeringen, van Galapagos in het onderzoek te rechtvaardigen.' In afwachting blijft hij ondanks de lage koers bij een 'houden'-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud