Geldinjectie van 75 miljard kalmeert repomarkt wat

©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft vandaag weer 75 miljard dollar in het financieel systeem gepompt om de markt voor zeer kortlopende leningen te kalmeren. De reporente daalt daarop gevoelig.

Gisteren moest de Fed 53,2 miljard dollar injecteren, nadat er een flinke rentestijging (tot boven 8 procent) had plaatsgevonden in de repomarkt. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

Te hoge reporentes kunnen leiden tot hogere rentes op andere leningen en dat kan de economische groei afremmen.

Woensdagmorgen noteerde de reporente met 4 procent nog altijd veel te hoog. De rente hoort dichtbij de beleidsrente (2 tot 2,25 procent) van de centrale bank te liggen voor een goede werking van het monetair beleid.

Te hoge reporentes kunnen leiden tot hogere rentes op andere leningen. Dat kan de economische groei afremmen, terwijl de Fed op het punt staat in de rente te knippen zodat de economie extra zuurstof krijgt.

Daarom kondigde de New York Fed gisteren al aan vandaag weer te zullen ingrijpen. Maar de vraag naar krediet bleek vanmiddag groter dan het aanbod. De monetaire autoriteit stelde 75 miljard dollar aan repokredieten ter beschikking terwijl de markt om 80 miljard dollar vroeg. Met die operatie lijkt het probleem op de markt voor repo's dus nog geen verleden tijd. Toch kon de Fed met zijn actie de markt al deels sussen. Na de veiling zakte de reporente tot 2,6 procent. Al ligt dat tarief nog altijd boven de 2 à 2,2 procent van vorige week.

Een andere opmerkelijke gebeurtenis is dat de interbancaire rente - de rente waartegen banken reserves van elkaar kunnen lenen - gisteren steeg tot boven de bandbreedte voor de beleidsrente. Normaal kan dit niet gebeuren, omdat de Fed aan de bovenkant van de bandbreedte nieuwe reserves uitgeeft.

Oorzaken

De reporente is onder andere hoog omdat bedrijven maandag hun belastingen moesten betalen. Daardoor daalt de hoeveelheid cash die ze - via geldmarktfondsen - op de repomarkt kunnen uitzetten. Daarnaast gaf de Amerikaanse overheid maandag een obligatie uit, waardoor 78 miljard dollar aan cash werd ontrokken aan de markt.

Die twee factoren leiden tot een lager aanbod van cash en dat drijft de prijs (rente) van repo's op.

Analisten wijzen erop dat er mogelijk niet genoeg reserves in het monetair systeem zitten, ook al hebben de Amerikaanse banken voor meer dan 1.000 miljard dollar aan reserves. Darrell Duffie, professor Financiën aan Stanford University, zegt dat de Fed zijn balans moet vergroten: 'Als ze het probleem met zekerheid wil oplossen, moet ze de balans laten groeien'. De centrale bank kan het aantal reserves in het bankstelsel opstuwen door bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen.

Beurskenner Koen Hoefgeest sluit zich hierbij aan. 'De reserves dalen al sinds 2014. Een opkoopprogramma voor obligaties zou het tekort aan reserves kunnen wegnemen.'

Overheidstekort VS

Sommige financiële deskundigen denken dat het tekort aan reserves ook te wijten is aan het fikse overheidstekort in de VS.

Dat komt omdat de financiële partijen die belangrijke verschaffers van liquiditeit zijn in de repomarkt - de zogenaamde primary dealers - ook de partijen zijn die de Amerikaanse overheidsschuld direct opkopen. 'Door het grote overheidstekort moeten deze financiële spelers tegenwoordig 45 miljard dollar per dag aan overheidsschulden kopen. Hierdoor zijn hun cashposities dermate gedaald dat ze geen liquiditeit meer kunnen verschaffen aan de rest van de markt', legt Hoefgeest uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud