Geloof in economisch herstel loopt nieuwe deuk op

©HollandseHoogte/Hollandse Hoogte

De invloedrijke vertrouwensindicator PMI toont dat het economische herstel in de eurozone geen vaart wint. Vooral de Franse economie ligt in de lappenmand.

De Europese economie heeft het ontzettend moeilijk een weg te vinden uit de hoek waar de klappen vallen. Dat bleek gisteren eens te meer uit de PMI-index, de invloedrijke indicator voor het ondernemersvertrouwen van Markit. Dat onderzoeksbureau doet maandelijks een rondvraag bij aankoopmanagers en houdt op die manier een stevige vinger aan de pols van de economie.

Volgens de eerste raming voor juni daalt de samengestelde PMI-index voor de hele eurozone van 53,5 punten naar 52,8 punten, het laagste peil in zes maanden. Een getal boven 50 punten wijst weliswaar op groei, maar economen meenden dat de indicator in juni op peil zou blijven. Bovendien is het al de tweede daling op rij. In mei ging er ook al een half punt verloren.

‘Het herstel lijkt opnieuw vaart te verliezen. En de heropleving was al niet om over naar huis te schrijven’, reageert Martin van Vliet. Volgens de ING-econoom zijn de cijfers wel nog geen reden om opnieuw voor een recessie te vrezen. ‘In januari-maart groeide de economie in de eurozone kwartaal op kwartaal met 0,2 procent. In het tweede kwartaal nam de activiteit wellicht met 0,3 procent toe.’

Opvallend is dat het cijfer voor de industrie daalde van 52,2 naar 51,9 punten, het laagste peil in zeven maanden. ‘De industriële sector is in grote mate afhankelijk van de export. De daling kan erop wijzen dat de belangrijkste motor van het herstel aan het sputteren is’, meent van Vliet. ‘Al kunnen tijdelijke factoren zoals de onrust in Oekraïne daarin een belangrijke rol spelen.’

In de diensten is er eveneens een bescheiden terugval, maar de managers in die sector tonen zich optimistischer over de toekomst dan die in de industrie. ‘Ondanks de kleine dip deze maand duiden de cijfers op een verdere expansie in de dienstensector. Dat wijst erop dat de binnenlandse vraag de rol van belangrijkste motor van de economie overneemt’, denkt Victor Echevarria, econoom bij BNP Paribas.

De grootste reden tot ongerustheid is de spreidstand waarin de economie van de eurozone verzeild is. Frankrijk en Duitsland, de grootste twee economieën van de muntunie, blijven op verschillende snelheden draaien.

De PMI-index van Frankrijk daalt van 49,3 naar 48 punten. De indicator wijst voor de tweede maand op rij op een economische krimp. Vooral in de industrie zakt de ondernemers de moed verder in de schoenen. Ook Duitsland laat een daling optekenen, maar met een PMI van 54,2 punten schrijft het land nog steeds aan een stevig groeiverhaal. Economen spreken wel van een kleine correctie na de sterke stijging de maanden voordien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud