Mario Draghi krijgt felle kritiek van voormalige ECB-bestuurders

Mario Draghi krijgt kritiek van voormalige ECB-bestuurders. ©AFP

Een groep gepensioneerde centraal bankiers geeft kritiek op het monetaire beleid van de ECB.

Het persbureau Bloomberg meldt vandaag dat er een memorandum is gepubliceerd over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is door zes oudgedienden ondertekend, waaronder de voormalige voorzitter van De Nederlansche Bank (DNB) Nout Wellink. 

Volgens de ondertekenaars was het initiële doel van de ECB prijsstabiliteit, ofwel een inflatie van beneden de twee procent. Dat is geheel anders dan de doelstelling die de monetaire autoriteit nu heeft: een inflatie van beneden maar dichtbij de twee procent. 'Een doelstelling die ze overigens de laatste jaren niet heeft gehaald', zo klinkt het.

De haviken - voorstanders van een streng rentebeleid - stellen verder dat het schort aan de onderbouwing van de ECB voor het extreme soepele beleid. 'In 2014 verdedigde de centrale bank zijn verruimende beleid door te zeggen dat er een deflatiegevaar, het risico op dalende prijzen, was. Maar er was nooit sprake van een dreigende spiraal van dalende prijzen. Zelfs de monetaire autoriteit zelf ziet deze dreiging al enige tijd niet.'

Opkoopprogramma

De dissidenten klagen verder over de herstart van het opkoopprogramma. Bij de laatste vergadering kondigde ECB-voorzitter Mario Draghi aan dat de centrale bank opnieuw voor 20 miljard euro per maand aan obligaties gaat opkopen. 'Er is een brede consensus dat verdere aankopen door de ECB nauwelijks nog effect zullen hebben op de economische groei. Dat maakt het moeilijk om de logica achter de aankopen te begrijpen. Hierdoor wordt het vermoeden dat de centrale bank met schulden overladen overheden probeert te beschermen in toenemende mate geloofwaardig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud