'Gigantische energieverbruik kan bitcoin opzadelen met regelgeving'

Een bitcoinmijn in China. Het enorme energieverbruik kan de klimaatambities van het land ondermijnen. ©EPA

Het energieverslindende netwerk waarop de bitcoin en andere cryptomunten draaien kan een reactie van de regelgevers uitlokken, waarschuwt de bank Citigroup. Intussen komen kunstenaars terug op hun plannen om al even energieverslindende digitale kunst te creëren.

Het computernetwerk waarop de bitcoin draait, verbruikt nu al 66 keer meer elektriciteit dan in 2015, signaleert Citigroup. Het wereldwijde energieverbruik van de bitcoin komt midden april uit op een geschatte 143 terawattuur op jaarbasis, wat meer is dan Argentinië of Zweden in een jaar verbruikt. Citigroup baseert zich op nieuwe cijfers van het Cambridge University Center for Alternative Finance.

Het energieverbruik gaat hand in hand met de stijgende bitcoinkoers, omdat de ‘ontginners’ die met hun computers de complexe berekeningen achter het bitcoinproces uitvoeren beloond worden in nieuwe bitcoins. Hoe hoger hun waarde, hoe aantrekkelijker de ontginning van bitcoins. Alleen roept de CO2-voetafdruk van dat proces steeds meer vragen op, zeker omdat 60 tot 70 procent van de ontginning in China gebeurt, waar een belangrijk deel van de elektriciteit afkomstig is van vervuilende steenkoolcentrales.

Chinese bitcoinontginners dreigen de klimaatambities van China te ondermijnen. Citigroup waarschuwt voor het risico op regelgeving naarmate de bitcoin aan populariteit wint. In een eerder rapport schreef de bank dat de munt voor een ‘kantelpunt’ staat en mainstream kan worden, maar dat de onzekerheid - zoals mogelijke regelgeving - evengoed een implosie kan veroorzaken.

Cryptokunst

Intussen stellen ook kunstenaars zich vragen bij een afgeleide van de bitcoin: non-fungible tokens (NFT’s) of digitale cryptokunst die op dezelfde blockchaintechnologie als die van de bitcoin draait. Een bonanza wenkt nadat zo’n kunstwerk onlangs voor bijna 70 miljoen dollar geveild werd. Maar sommigen voelen zich ongemakkelijk bij de ecologische voetafdruk. De Oostenrijkse architect en kunstenaar Chris Precht borg zijn plannen voor 300 cryptowerken - drie reeksen van 100 - op nadat hij had vastgesteld dat de verwerking ervan overeenkwam met het elektriciteitsverbruik van een gemiddelde Europeaan gedurende twee decennia. ‘Die getallen zijn hartverscheurend’, zei hij aan The New York Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud