Gilead scoort bescheiden applaus op Wall Street

©AFP

Op Wall Street pauzeerde de Dow Jones, die maandag op een zucht van het slotrecord van 3 oktober vorig jaar strandde, even die recordjacht.

Terwijl Galapagos een verse recordkoers neerzette nu goudhaantje filgotinib nog sneller dan verwacht koers zet naar de Amerikaanse markt, deed Gilead Sciences  het rustiger aan. De Amerikaanse farmareus tekent voor de wereldwijde commercialisering van het potentiële reumamiddel. 

Gilead boekte slechts een bescheiden winst. Cantor Fitzgerald-analiste Aletha Young vindt het nieuws positief, maar benadrukt dat grote rivaal AbbVie  een jaar voorsprong blijft hebben. ‘AbbVie hoopt snel goedkeuring te krijgen voor upadacitinib en dat reumamiddel zou dan potentieel heel 2020 op de markt zijn. Gilead zou zo wel de achterstand tot maximaal één jaar kunnen beperken’. 

AbbVie heeft nu met Humira al jaren één van de best verkopende geneesmiddelen tout court in huis. Humira tekende vorig jaar voor net geen 20 miljard dollar (17,5 miljard euro) jaaromzet. Logisch dus dat AbbVie zijn volledige marketingmachine op upadacitinib zal loslaten eenmaal de goedkeuring binnen is.

Alle tijdswinst om hetzelfde te beginnen doen is voor Gilead dus zeer welkom. De beurskoers van Gilead staat al een tijd onder druk door twijfel over de pijplijn aan producten en politieke druk om de prijzen van HIV-middel Truvada te verlagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud