Golf van winstalarmen op Wall Street

Het begin van het resultatenseizoen op Wall Street wordt gekenmerkt door een reeks winstwaarschuwingen. Technologiebedrijven Advanced Micro Devices en Applied Materials, beide grote namen in de chipsector, verlaagden hun winstprognose voor 2012. Cummins, een van de grootste producenten van diesel- en gasmotoren, deed hetzelfde.

Alcoa trapte het resultatenseizoen maandagavond af met een licht positieve boodschap. Toch was het aandeel dinsdag met een verlies van 4 procent de grootste daler in de Dow Jones. De vrees voor een harde landing van de Chinese economie zit er stevig in. Ook Caterpillar, dat allerhande voertuigen voor de mijn- en bouwindustrie maakt, zakte 4 procent.

In de technologiesector ging het er nog erger aan toe. De chipmaker Advanced Micro Devices verlaagde zijn omzetprognose voor het tweede kwartaal van 3 procent groei tot een terugval van 11 procent. Het bedrijf wijt dat aan tegenvallende verkopen in Europa en China.

Het winstalarm zorgt voor twijfels in de hele technologiesector. Analisten voorspellen namelijk dat de gezamenlijke winst van Amerikaanse technologiebedrijven in het tweede kwartaal met 7,7 procent zou groeien. Een prognose die misschien te optimistisch was. Voor de hele S&P500 mikken analisten op een winstdaling van bijna 2 procent.

De tegenvallende verkopen in de chipsector betekent ook slecht nieuws voor Applied Materials, de grootste producent van chipapparatuur ter wereld. Die klinkt nu pessimistischer dan enkele maanden geleden. Het bedrijf schat dat chipproducenten dit jaar slechts 30 à 33 miljard dollar zullen investeren in nieuwe infrastructuur, tegenover een eerdere prognose van 32 à 35 miljard dollar. Daardoor gaan ook de winstprognoses bij AMD voor 2012 omlaag.

En dan is er nog de winstwaarschuwing bij Cummings. Niet meteen een naam die bekend in de oren klinkt maar desalniettemin een kanjer in zijn niche. Het bedrijf produceert diesel- en gasmotoren voor trucks en voor energiecentrales.

'We hebben de vraag naar onze producten recente zien terugvallen in bepaalde markten. De orders voor truckapparatuur in de VS dalen en ook de vraag in Brazilië, China en India evolueert niet volgens onze verwachtingen', klinkt het. Het bedrijf voorspelde voor dit jaar 10 procent winstgroei maar zal nu al tevreden zijn met een status quo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud