nieuwsanalyse

Goud heeft zomerdip verteerd

©REUTERS

De goudprijs heeft zijn verlies van deze zomer zo goed als uitgevaagd. Sinds het dieptepunt van 5 augustus, herstelde de prijs van het edelmetaal met bijna 8 procent. ‘We blijven optimistisch over goud’, stelt ING.

Goud en edelmetalen zijn een van de moeilijkst te voorspellen activa op de financiële markten. Ze maken geen winst, realiseren geen cashflows en keren geen dividend uit. Beleggers kunnen er dus moeilijk een ‘intrinsieke waarde’ op plakken. De prijs hangt af van vraag en aanbod, wat in grote mate bepaald wordt door massapsychologie.

Op 14 oktober bereikte de goudprijs met 1.184 dollar per ounce het hoogste peil in drie maanden. Momenteel noteert het edelmetaal met 1.167 dollar per ounce daar niet ver onder. ‘Wij geloven dat de prijs boven de grens van 1.150 dollar zal blijven postvatten', stelt Hamza Khan, hoofd grondstoffenstrategie bij ING. Hij geeft daar drie redenen voor:

El Nino verstoort het aanbod in Azië

Weerspecialisten voorspellen dit jaar een hevige El Niño, het weersverschijnsel dat om de paar jaar voor extreme stormen of droogtes zorgt. Dat laat zich nu al voelen in een langdurige droogte in Oceanië. Het goudmijnbedrijf Barrick Gold heeft zijn operaties in de Porgera-mijn in Papoea Nieuw-Guinea al teruggeschroefd wegens een watertekort.

Vorige week rapporteerde ook Newcrest Mining een terugval van de goudproductie met 13 procent tegenover het tweede kwartaal, voornamelijk door de ongeplande tijdelijke sluiting van de Australische Cadia-mijn door watertekort. Concurrent Newcrest zei eveneens dat de productie door een gebrek aan water licht is teruggevallen. Samengevat zal het goud aan de aanbodzijde op korte termijn eerder verkleinen dan vergroten.

Stieren komen weer naar de markt

Omdat de Federal Reserve de rente langer dan verwacht op nul houdt en de andere centrale banken hun soepel beleid nog enige tijd voort zullen zetten, stroomde er de voorbije weken meer speculatief geld naar de markt van edele metalen. Volgens een enquête van het persagentschap Bloomberg is bijna 70 procent van de handelaars optimistisch over de goudprijs, tegenover amper 13 procent pessimisten. Dat uit zich ook in daden.

Volgens de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, de organisatie van grondstoffenhandelaars, verhoogden de hedgefondsen en de goudtrackers de voorbije weken hun posities in goud. Tegenover augustus zijn de goudposities van Exchange Traded Funds (ETF) met 2,1 procent gestegen naar 49,7 miljoen ounce.

Chinezen opnieuw tuk op goud

Door de crash van de Chinese beurzen en de devaluatie van de yuan hebben de Chinese beleggers hun appetijt voor het gele metaal weer teruggevonden. Veel beleggers zien in goud en juwelen opnieuw een veilige haven, waarin ze een deel van hun cashreserves kunnen parkeren. In het tweede kwartaal, toen de beurzen hoogtij vierden, viel de vraag uit China terug tot het laagste peil sinds 2011. Bijna alle invoer van goud in China gebeurt vanuit Zwitserland.

De uitvoer van ‘Zwitsers’ goud naar China steeg in de eerste acht maanden van dit jaar al met 69 procent tot 166 ton. Sinds kort moet het geïmporteerde en pas gemijnde goud via de Shanghai Gold Exchange passeren. De beurs kan dat goud bijhouden, maar veel Chinezen bewaren de goudstaafjes liever in eigen huis of in een kluis. In de eerste negen maanden vroegen de Chinezen 37 procent meer goud op dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in augustus, met de Chinese Valentijnsdag, en in september met het Herfstfestival, steeg de vraag gevoelig.

Door al deze redenen is ING optimistisch over de evolutie van de goudprijs op korte termijn. Al is niet iedereen het daarmee eens.

Thomson Reuters voorspelt dat de goudprijs opnieuw onder 1.100 dollar per ounce terugvalt omdat er te veel onzekerheid is over het rentebeleid in de VS en de inflatie laag blijft. Goud doet het historisch beter bij een hoge inflatie. Bovendien blijft het aanbod groter dan de vraag.

De huidige prijs ligt wel een pak onder de piek in 2011. Toen steeg goud tot boven 1.900 dollar per ounce.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud