Goud krijgt grootste klap in 30 jaar

Foto EPA ©EPA

Met een duik van net geen 8 procent is de goudprijs maandag teruggevallen tot het laagste peil sinds maart 2011. Het is van 28 februari 1983 geleden dat de goudprijs nog zo'n klap kreeg.

Goud is al enkele dagen zwaar terrein aan het verliezen. Een van de oorzaken daarvoor is Cyprus: sinds vorige week doen er immers geruchten de ronde dat de centrale bank van het eiland haar goudvoorraad zou verkopen om het reddingsplan voor het land mee te kunnen financieren. Daardoor beginnen handelaars zich af te vragen of ook andere Zuid-Europese probleemlanden misschien niet zouden overwegen om hun goudvoorraaden (gedeeltelijk) van de hand te doen.

Enkele zakenbanken wezen er eerder al op dat de gouden tijden achter de rug zijn. Zowel Société Générale als Goldman Sachs waarschuwden de afgelopen weken al voor een verdere correctie. Ook de bekende grondstoffengoeroe Jim Rogers ziet het edelmetaal nog verder zakken. 'Dit is misschien de correctie die goud nodig heeft,' verklaarde de man aan het financiële persagentschap Bloomberg. 'Als het nog verder zakt, koop ik bij.' Op welk prijsniveau Rogers wel in actie wil schieten, wilde hij evenwel niet kwijt.

Dat ook de andere grondstoffen maandag zwaar op hun donder krijgen, maakt het sentiment onder goudbeleggers er niet bepaald beter op. Zowat alle grondstofprijzen gaan maandagochtend onderuit na ontgoochelende cijfers over de Chinese economie. Die wakkeren bij beleggers de schrik aan dat de wereldeconomie de komende maanden minder snel zal groeien dan gehoopt.

Het grootste slachtoffer van die verkoopgolf is de zilverprijs, die maandag een klap moest incasseren van meer dan 10 procent.

Ook de andere grondstoffen krijgen maandag zwaar op hun donder. Ook de olieprijs moet het ontgelden: de Londense Brent-Noordzeeolie noteert op het laagste peil sinds juli vorig jaar en schommelt rond de grens van de 100 dollar. De koperprijs noteert dan weer rond het laagste niveau sinds oktober 2011. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud