Goud Nationale Bank 10 miljard waard

(foto: Reuters)

De Nationale Bank heeft dankzij de stijgende goudprijs de waarde van haar goudreserve zien toenemen tot 10 miljard euro. De meerwaarde levert niets op voor de private aandeelhouders.

De boekwaarde van het goud van de Nationale Bank steeg in september tot 10,1 miljard euro, tegenover 9,1 miljard in augustus. De Nationale Bank past om de drie maanden de boekwaarde aan de marktprijs aan. Eén kilogram goud kostte eind september 44.235 euro, tegenover 40.125 euro eind juni.

Sinds de invoering van de euro, begin 1999, is de waarde van de goudreserve bijna vervijfvoudigd. Die spectaculaire toename is uitsluitend te danken aan de stijging van de goudprijs. De Nationale Bank kocht de jongste jaren geen goud.

Integendeel, de Belgische centrale bank heeft herhaaldelijk goud verkocht. Ze verkocht sinds 1988 meer dan 1.000 ton goud en bezit nu nog 227,5 ton. De meerwaarde van het verkochte goud, die verscheidene miljarden bedroeg, werd overgedragen aan de Belgische staat. De overheid gebruikte op het einde van de jaren 90 die miljarden om haar schuld af te bouwen.

Een groep ontevreden aandeelhouders daagde de Nationale Bank voor de rechtbank om een deel van de meerwaarde op te eisen. Maar ze kregen ongelijk. De staat bezit 50 procent van de aandelen van de Nationale Bank. De andere 50 procent is in handen van private beleggers.

De Nationale Bank kan niet zomaar beslissen snel veel goud te verkopen. Een twintigtal Europese centrale banken heeft afgesproken de gezamenlijke goudverkopen in de periode 2009-14 te beperken tot maximaal 400 ton per jaar.

De forse stijging van de goudprijs en -reserve leidt niet tot een stijging van de winst en het dividend van de Nationale Bank. De boekhoudregels bepalen dat de latente meerwaarde op goud wordt geboekt op een herwaarderingsrekening. Bij een effectieve verkoop stijgt de winst, maar niet het dividend. De statuten bepalen dat het dividend afhankelijk is van de opbrengst van de statutaire beleggingsportefeuille. De goudreserve maakt geen deel uit van die beleggingsportefeuille.

Het goud van de Nationale Bank wordt vooral in het buitenland bewaard. Het grootste deel van het Belgische goud bevindt zich in Londen, Basel en Ottawa.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud