Advertentie

Goud voor WDP en zilver voor Proximus na de halfjaarcijfers

©BELGA

WDP en Proximus trokken de kar in de Bel20 na de halfjaarcijfers. Uitstekende resultaten van Umicore werden op onverschilligheid onthaald.

De algemene trend in Europa was vrijdag neerwaarts. De economische groei van Duitsland bleef onder de verwachtingen en de inflatie in de eurozone is in juli opgelopen tot 2,2 procent. De Bel20 verloor 0,4 procent tot 4.200 punten.

WDP behaalde het goud in de Bel20, met een stijging van 1,7 procent tot 36,28 euro. De verhuurder van logistiek vastgoed publiceerde zeer degelijke halfjaarresultaten en trok zijn winstprognose lichtjes op.

'Degelijk' is ook het woord dat van toepassing is op de tweedekwartaalresultaten van Proximus , met een winst van 1,4 procent tot 17,32 euro, goed voor het zilver in de Bel20. Voor het eerst sinds 2018 realiseerde de telecomgroep nog eens omzetgroei, weliswaar tegen de achtergrond van een ‘gemakkelijke’ vergelijkingsbasis. Door hogere kosten - Proximus is fors aan het investeren in zijn glasvezelnetwerk - komt de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) lichtjes lager uit dan een jaar eerder. De 459 miljoen euro is wel iets beter dan verwacht.

Volgens Ruben Devos van KBC Securities klopte Proximus de omzet- en ebitda-consensus met respectievelijk 3 en 2 procent. De analist handhaaft zijn advies ('houden') en koersdoel (20 euro).

ING-analist David Vagman, die een verkoopadvies en een koersdoel van 16,5 euro hanteert, is niet onder de indruk van de beter dan verwachte cijfers. Volgens hem heeft de consensus de coronadip van vorig jaar onderschat qua inkomsten en bedrijfskosten.

Recordcijfers

Umicore pakte over het eerste halfjaar uit met recordcijfers. Tegenover de eerste helft van 2020 kwam de omzet ruim een derde hoger uit en steeg de aangepaste bedrijfswinst met 157 procent tot 625 miljoen euro, duidelijk meer dan analisten hadden verwacht (524 miljoen). Het bedrijf trekt ook - mits de metaalprijzen rond de huidige niveaus blijven - zijn bedrijfswinstprognose op van dicht tegen 1 miljard euro tot licht boven het miljard.

‘Een erg sterke eerste jaarhelft’, zegt Frank Claassen van Degroof Petercam. ‘De aangepaste bedrijfswinst lag duidelijk boven de verwachtingen en dat was aan alle divisies te danken.’ Zijn advies blijft ‘houden’, zijn koersdoel ligt op 55 euro.

ING-analist Stijn Demeester merkt op dat de licht verhoogde winstprognose een verzwakking in de tweede jaarhelft impliceert. Hij heeft voor Umicore een koersdoel van 54 euro en een houdenaanbeveling.

De sterke resultaten stuwden het aandeel in de vroege handel even tot 54,04 euro, een nieuwe recordstand. Maar bij de slotbel stond er een verlies van 0,8 procent tot 52,28 euro op de schermen.

Inkoopprogramma

Net als de meeste industriële bedrijven kon ook Aperam volop profiteren van het economisch herstel en de aantrekkende vraag, in zijn geval naar roestvrij staal. Op een 8 procent hogere omzet realiseerde het Luxemburgse bedrijf met zitje in de Bel20 een brutobedrijfswinst van 262 miljoen euro, gevoelig meer dan verwacht (223 miljoen). Aperam laat zijn aandeelhouders meegenieten door een aandeleninkoopprogramma van maximaal 100 miljoen euro te lanceren.

Demeester wijst op de sterke guidance voor het derde kwartaal. Aperam voorspelt een kwartaal in lijn met het tweede ondanks de seizoensimpact - lees: iets lagere volumes. Het bedrijf lijkt er dus van uit te gaan dat de sterke prijzen tot in de tweede jaarhelft aanhouden, zegt de ING-analist, die een koopadvies en een koersdoel van 58 euro heeft.

Wat het aandeel betreft, hetzelfde scenario als bij Umicore. Eerst ruim 1 procent winnen tot een nieuwe recordkoers van 53,62 euro, om vervolgens 0,4 procent lager af te sluiten (op 52,8 euro).

Ambitieuzer

Bekaert publiceerde een beresterk halfjaarrapport, al was dat geen grote verrassing meer na de positieve waarschuwing van twee weken geleden. De omzet kwam een derde hoger uit dan een jaar eerder en de onderliggende bedrijfswinst verdrievoudigde tot 285 miljoen euro. De staaldraadverwerker is ook iets ambitieuzer geworden en streeft nu op middellange termijn naar een onderliggende operationele winstmarge van 9 tot 11 procent, in plaats van 8 tot 10 procent.

‘We erkennen het indrukwekkende trackrecord van Bekaerts vernieuwde managementteam’, zegt Wim Hoste van KBC Securities. Hij verwijst naar de significante vooruitgang die is geboekt in het verhogen van de efficiëntie en het upgraden van de portefeuille, wat resulteert in een versnelde kasstroomgeneratie en sterkere balans. Hoste handhaaft zijn bijkopenadvies en koersdoel van 47 euro.

Wellicht omdat het voornaamste nieuws al bekend was en Bekaert sinds 19 juli mooi is hersteld, was de koersreactie relatief beperkt. Bekaert won 1,3 procent tot 40,02 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud