Goudprijs voor het eerst boven 2.000 dollar

Goudstaven van 1 kilogram. ©AFP

Speculatie over extra budgettaire stimulus in de VS heeft de goudprijs voor het eerst boven 2.000 dollar doen stijgen.

Zoals verwacht heeft de goudprijs de psychologisch belangrijke grens van 2.000 dollar per ounce (31,10 gram) overschreden. De aanleiding is hoop dat de Democraten en het Witte Huis weldra een akkoord bereiken over bijkomende stimulus voor de Amerikaanse economie. Beleggers vrezen dat de forse stijging van het Amerikaans begrotingstekort leidt tot meer inflatie en vluchten daarom naar goud.

Maar er zijn nog factoren die de jongste maanden hebben bijgedragen tot de klim van de goudprijs. Analisten verwijzen naar de recente daling van de dollar. Omdat de goudprijs doorgaans in dollar wordt uitgedrukt, maakt een zwakker groen biljet goud goedkoper voor beleggers van buiten de VS.

Bovendien hebben de massale geldcreatie en obligatieaankopen van de centrale banken wereldwijd de langetermijnrente doen dalen naar erg lage niveaus. In de VS bereikte de reƫle rente, de rente min de inflatie, een historisch dieptepunt. Omdat goud geen rente opbrengt, wordt een belegging in het edelmetaal aantrekkelijker naarmate de rente lager is.

De stijging van het aantal coronabesmettingen, bezorgdheid over de groeivooruitzichten van de wereldeconomie en toenemende spanningen tussen de VS en China gaven de goudprijs een extra duw in de rug. Goldman Sachs zegt dat de goudprijs kan stijgen naar 2.400 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud