Goudprijs voor het eerst in zes jaar boven 1.500 dollar per ounce

Een goudstaaf van één kilogram kost ongeveer 43.000 euro. ©REUTERS

De escalatie van de handelsoorlog tusen de VS en China heeft de goudprijs boven 1.500 dollar per ounce doen stijgen.

De agressieve renteverlagingen van drie centrale banken uit het Verre Oosten hebben donderdag de bezorgdheid over de groeivooruitzichten van de wereldeconomie aangewakkerd en de beleggers doen vluchten naar veilige havens. Daardoor steeg de goudprijs voor het eerst sinds 2013 boven de grens van 1.500 dollar per ounce. Het edelmetaal werd dit jaar al 17 procent duurder. 

Vooral de Nieuw-Zeelandse centrale bank deed beleggers opschrikken met een groter dan verwachte versoepeling van haar geldbeleid. Zij verlaagde de rente van  1,5 naar 1 procent en zei dat een verdere verlaging mogelijk is. Ook de centrale banken van India en Thailand knipten in de rente.

De financiële markten waren al zenuwachtig na de jongste escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week aan dat de VS vanaf september 10 procent importtaks zullen heffen op Chinese producten met een waarde van 300 miljard dollar.

374
Goud
De centrale banken hebben in het eerste halfjaar een recordhoeveelheid van 374 ton goud gekocht.

China reageerde snel. Het land liet zijn munt zakken naar het laagste peil in elf jaar en besliste de invoer van Amerikaanse landbouwproducten te verbieden. De VS reageerden op hun beurt en beschuldigen China van muntmanipulatie.

De handelsoorlog ondermijnt de groeivooruitzichten en zet wereldwijd centrale banken ertoe aan de rente te verlagen. De Europese en Amerikaanse centrale banken zullen in september bijna zeker hun geldbeleid versoepelen.

Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker goud als belegging. Het rendement van alternatieve beleggingen als cash en obligaties is immers historisch laag. De goudprijs, die doorgaans wordt uitgedrukt in dollar, steeg sinds begin dit jaar met 18 procent en sinds de bodem van vorige zomer met 28 procent. Ook de goudmijnaandelen profiteren van de vlucht naar het edelmetaal.

Goudkoorts

De centrale banken hebben in het eerste halfjaar een recordhoeveelheid van 374 ton goud gekocht, blijkt uit cijfers van de World Gold Council, een onderzoeksbureau. Ook particuliere beleggers kopen goud, onder meer via trackers. Dat zijn beursgenoteerde fondsen waarvan de waarde de goudprijs schaduwt. Maar ook andere veilige havens zijn in trek.

Goldman Sachs ziet de goudprijs in de komende zes maanden stijgen naar 1.600 dollar per ounce (31,1 gram).

'De schaarste aan veilige beleggingen en de aankopen door centrale banken kunnen de goudkoorts nog even doen voortduren’, zegt de Franse bank Société Générale. De bank Goldman Sachs ziet de goudprijs in de komende zes maanden stijgen naar 1.600 dollar per ounce (31,1 gram). ‘Als de bezorgdheid over de groei aanhoudt, kan de goudprijs blijven stijgen door de aankopen van vermogensbeheerders die nog niet veel goud hebben.’

Beleggers vluchtten ook naar staatsobligaties, waardoor de langetermijnrente in veel landen daalde naar een historisch dieptepunt. De Belgische tienjaarsrente zakte naar -0,27 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n