Advertentie
Advertentie

Goudrush geeft ook zilver wind in de zeilen

Een zonne-energiepark in het zuidoosten van Engeland. Zonnepanelen zijn een zeer belangrijke industriële toepassing van zilver. ©AFP

De goudprijs nam dit jaar een hoge vlucht, maar zilver is volop aan een inhaalbeweging bezig. Volgens analisten van Citi kan het witte metaal nog hoger gaan.

Goud werd sinds begin dit jaar al zowat 16 procent duurder en piekte op 12 april even boven 2.400 dollar per ounce. Het gele metaal wordt nog steeds als een veilige haven gezien in onzekere tijden en biedt bovendien bescherming tegen de kleverige inflatie.

+20%
Prijsstijging Zilver
Zilver steeg dit jaar al harder dan goud (+16%).
Advertentie

Opmerkelijk is dat de zilverprijs in 2024 harder gestegen is, met circa 20 procent tot momenteel 28,56 dollar per ounce. De prijs veerde vooral sinds begin maart sterk op, maar blijft wel nog ver verwijderd van de historische piek van 48,70 dollar die eind jaren 70 werd bereikt. Deze eeuw bleef de prijs gemiddeld rond 23,5 dollar schommelen.

Uitbraak van de zilvermarkt

De twijfels rond het rentebeleid van de Federal Reserve – wanneer komt er een eerste renteverlaging? – en de geopolitieke onrust stuwen echter ook de zilverprijs hoger. Analisten van Citi verhogen daarom hun prognoses voor de zilverprijs. Voor dit jaar rekenen ze nu op 29 dollar per ounce, voor 2025 op 31 dollar.

‘De door de Fed beloofde renteverlagingen in een scenario van een zachte landing - of helemaal geen landing -, een uitbodeming in China en een verbeterende activiteit in de maakindustrie zouden naar onze mening de ideale basis bieden voor een uitbraak van de zilvermarkt, gelet op de dualiteit van zilver als zowel edel- en industrieel metaal’, klinkt het in een Citi-rapport.

Hoewel zilver net als goud de rol van vluchthaven speelt en in juwelen en munten wordt verwerkt, zijn de industriële toepassingen veel belangrijker dan bij het gele metaal.

Meer vraag dan aanbod

Hoewel zilver net als goud de rol van vluchthaven speelt en in juwelen en munten wordt verwerkt, zijn de industriële toepassingen veel belangrijker dan bij het gele metaal. Bijna 60 procent van de vraag komt tegenwoordig uit industriële hoek. De talrijke toepassingen - in beschermlagen voor glas, allerhande chips, elektronica en fotovoltaïsche installaties (zonnepanelen) - dankt zilver vooral aan zijn kwaliteit als prima geleider van elektriciteit en warmte.

De vraag naar zilver voor industriële toepassingen neemt jaar na jaar toe, terwijl de mijnproductie en recyclage de voorbije tien jaar stabiliseerden of zelfs licht afnamen. ‘Op basis van voorspellingen van het Silver Institute wordt 2024 het vierde opeenvolgende jaar met een deficit op de globale zilvermarkt’, schrijft De Belegger in een beschouwing over de zilverprijs. Ook deze tekorten spelen een rol bij de recente klim van de zilverprijs.

2024 wordt het vierde opeenvolgende jaar met een deficit op de globale zilvermarkt

De Belegger

Al is die volgens Citi toch vooral te danken aan een inhaalbeweging en wordt de stijging ook aangedreven door het ‘financieel momentum’. De analisten wijzen erop dat de verhouding tussen de goud- en de zilverprijs is afgezwakt van 90-92 rond het midden van het eerste kwartaal tot 83-85 aan het begin van het tweede kwartaal. Dit geeft volgens hen aan ‘dat beleggers optimistischer zijn geworden over het scenario van een zachte landing tegenover een recessie in de VS’.

Meer over de zilverkoorts?

U kunt de analyse van De Belegger over de zilverprijs hier lezen. De toegang tot deze beschouwing is gratis voor Tijd-abonnees.

Goud-zilverratio

Als de Federal Reserve zich aan een renteverlaging zet en de groei van de Amerikaanse economie sterk blijft in de tweede jaarhelft, sluiten ze niet uit dat de goud-zilverratio zakt tot rond 70. Wat dus een verdere klim van de zilverprijs zou impliceren bij een dalende goudprijs. Maar tegelijk waarschuwen ze dat als de Amerikaanse groei verzwakt en de werkloosheid in de VS oploopt, de goud-zilverratio op 95 zou kunnen pieken. Waarbij zilver dus weer zou terugvallen in vergelijking met goud.

Hoe beleggen in zilver?

• Direct in zilver investeren kan fysiek of via trackers en hefboomproducten. 'Fysieke zilverbaren worden door de fiscus wel beschouwd als een industrieel product waarbij een btw-heffing van 21 procent wordt toegepast', legt Gert Bakelants van De Belegger uit. 'Deze zijn dus niet interessant voor de particuliere belegger.'

• Op zilveren munten is de margeregeling van toepassing, waarbij alleen op de winstmarge btw verschuldigd is.

• Er zijn verschillende trackers die de zilverprijs volgen. Een grote is de Wisdom Tree Physical Silver die op de beurs van Amsterdam noteert. Het fonds heeft 83,8 miljoen troy ounce zilver onder beheer en hanteert een jaarlijkse beheerskost van 0,49 procent. Ook BlackRock heeft een zilvertracker, de IShares Physical Silver, op de beurs van Londen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.