Greenyard: hogere winstprognose, lagere koers

©BELGA

Na een succesvolle transformatie maakt Greenyard weer winst en sommige analisten verwachten vanaf dit jaar ook weer een dividend. Nyxoah is een stuk minder risicovol geworden, vindt Degroof Petercam.

Voor de achtste dag op rij - als we naar de brede Stoxx Europe 600 kijken - trokken de Europese beurzen hoger. De winst van de index was niet groot - 0,2 procent - maar houdt wel dag na dag aan en stoelt op het aanhoudende optimisme over de snelle heropening van de economie. Enkel de grondstoffenaandelen stonden in Europa onder druk.

In Brussel bleef de Bel20 achter, met een vlakke evolutie op 4.221 punten. Stonden op de rem: de inoxproducent Aperam (-2,1%), de biotechbedrijven Galapagos (-1,7%) en Argenx (-1,8%) en Sofina . De Boël-holding eindigde vorige week op een nieuwe piek (360,20 euro) en heeft sindsdien last van winstnemingen. Maandag ging er 2,3 procent af, gisteren nog eens 0,7 procent.

De opwaartse kracht kwam onder meer van AB InBev (+0,9%), dat een goede zomer zou moeten kennen nu terrassen en cafés weer volk mogen ontvangen. Ook het EK Voetbal zal vermoedelijk het gerstenat rijkelijk doen vloeien.

'Ruimte voor positieve verrassingen'

Twee Belgische bedrijven met een gebroken boekjaar presenteerden hun jaarresultaten. Colruyt ging in afwachting van de cijfers nabeurs 0,2 procent lager. Voorbeurs was Greenyard al van de partij. Het fruit- en groenteconcern heeft enkele moeilijke jaren achter de rug maar dankzij een grondige transformatie staat het er weer en is het opnieuw ‘kassa kassa’.

De omzet steeg in het eind maart afgesloten boekjaar 2020/21 met 8,7 procent en Greenyard haalde de midden april verhoogde winstprognose met een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) voor leasingkosten (IFRS 16) van 116,6 miljoen euro. De schuldgraad is gedaald tot 2,9 en zou tegen eind maart 2022 rond 2,5 moeten liggen. Greenyard trekt ook zijn winstprognose voor het lopende jaar licht op.

De analisten Alan Vandenberghe en Guy Sips van KBC Securities zijn best tevreden met de jaarresultaten van Greenyard, die in lijn waren met hun verwachtingen en met de recent verhoogde prognose. ‘De combinatie van activiteiten die aan kracht winnen en de voorspelde schuldenvermindering zullen verder het aandelenverhaal versterken’, menen ze. Ze trekken hun koersdoel op van 9,60 naar 11,50 euro en herhalen hun koopadvies.

De combinatie van activiteiten die aan kracht winnen en de voorspelde schuldenvermindering zullen verder het aandelenverhaal van Greenyard versterken.
Alan Vandenberghe en Guy Sips
Analisten KBC Securities

Ook Fernand de Boer van Degroof Petercam juicht de jaarcijfers van Greenyard toe. Ze vormen een bewijs dat het bedrijf nu in kalmer water verkeert, zegt hij. Dat Greenyard nu al een (verhoogde) prognose geeft voor het hele jaar, is een teken van vertrouwen en illustreert de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt.

De Boer gaat zijn ramingen licht aanpassen, maar trekt alvast zijn koersdoel op, van 10 naar 13 euro, en herhaalt zijn koopadvies. Greenyard is dankzij zijn partnerships en versterkte financiële positie een financieel veel stabielere onderneming geworden, meent hij. Een onderneming die bovendien met haar fruit en groenten actief is in het hart van de gezondheidstrend. Een waardering in lijn met de sectorgenoten lijkt de analist dan ook gerechtvaardigd. ‘We verwachten dat Greenyard dit jaar weer dividenden gaat betalen’, voegt hij eraan toe.

Het aandeel Greenyard sterkte het grootste deel van de dag meer dan 2 procent aan, maar tegen de slotbel was er een verlies van 1,8 procent op 10,02 euro.

Naar Nasdaq

Na de publicatie van positieve data voor het Better Sleep-onderzoek trekt Kepler Cheuvreux zijn koersdoel voor Nyxoah stevig op, van 21 tot 28 euro. De goede resultaten nemen heel wat risico weg, meent de analist. Hij bevestigt zijn koopadvies.

Hij verwacht dat het aandeel op korte termijn zal profiteren van de aankomende beursnotering op Nasdaq, een operatie die 100 miljoen dollar moet opbrengen. ‘Deze operatie zou de beurskoers ten goede komen vanwege de sterke interesse van Amerikaanse beleggers in neurostimulatie en de markt voor slaapapneu.’

Nyxoah veerde 4,6 procent op tot 24,95 euro.

Toerisme en horeca

Daarmee moest Nyxoah op de brede markt enkel Jensen-Group laten voorgaan. Dat aandeel won 5,3 procent tot 30 euro rond. Het verlies van 3,1 procent van maandag werd zo meer dan goedgemaakt. De producent van industriële wassystemen was een van de opvallende slachtoffers van de coronacrisis omdat de toeristische sector en de horeca belangrijke klanten zijn. Veelal zijn het indirecte klanten, omdat zij lakens en tafelkleden betrekken van linnenverhuurders - die dan wel toestellen gebruiken van Jensen-Group (of de concurrentie).

Sinds het eerste gunstige vaccinnieuws van 6 november is het Belgisch-Deense bedrijf al flink hersteld, maar het aandeel heeft de coronacrash nog niet helemaal verteerd.

BLIKVANGER

Dinsdag

Voor de achtste dag op rij gingen de Europese beurzen hoger. Het optimisme over de heropeningsrally houdt aan, nu de vaccinatiecampagnes resulteren in minder coronabesmettingen. De Bel20 bleef evenwel stabiel. Onder meer biotech stond op de rem.

Woensdag

Alle aandacht gaat naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Aan het rentepeil en de obligatieaankopen verandert er zo goed als zeker niets, maar het is uitkijken naar signalen over het tijdschema om de aankopen te verminderen en de rente op te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud