Gremia in Washington dicteren Wall Street-handel

Twee gremia in Washington van minder dan tien man bepalen tegenwoordig de marsrichting voor Wall Street. De Federal Reserve doet dat al langer, daar kwam donderdag het Hooggerechtshof bij.

'Een zesde van de Amerikaanse economie mag weer ademhalen', vatte The Wall Street Journal de beursdag op Wall Street donderdag perfect samen. Beleggers hadden immers collectief niet de ogen gericht op de Federal Reserve of het geknoei in Europa, maar wél op de negen opperrechters in Washington.

Dat hoogste juridisch gremium van het land hield nipt de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg, officieel ACA (Affordable Care Act) en officieus 'Obamacare' grotendeels overeind. En dat is geen klein bier: de Amerikaanse gezondheidszorg is een industrie van 2.700 miljard dollar, ofte een zesde van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

'SCOTUS', het koosnaampje voor het Amerikaans Hooggerechtshof dicteerde zo indirect het koersverloop van zowel de grootste stijger als de grootste daler in de S&P500-index, die 0,2 procent inleverde tot 1.328 punten. Ook de Dow Jones ging 0,2 procent lager, naar 12.601 punten. Binnen de Dow Jones ging JPMorgan 2,5 procent in het rood naar 35,85 dollar. De grootbank kijkt bij zijn Londense marktenafdeling tegen een put aan die mogelijk tot 9 miljard dollar kan oplopen, een veelvoud van de eerst gemelde 2 miljard dollar.

Rode lantaarn was WellPoint. De grootste ziekteverzekeraar van de VS, eigenaar van het BlueCross-merk, ging 5 procent lager naar 65,95 dollar. De opperrechters hielden het gros van de bepalingen die de winstgevendheid van privé-ziekteverzekeraars afromen overeind, zoals de verplichting ook mensen met een 'verleden' van gezondheidsproblemen ziekteverzekering aan te bieden.

Omgekeerd koersten de privé-ziekenhuisuitbaters stevig hoger. Die kijken likkenbaardend uit naar het vooruitzicht dat 30 miljoen extra Amerikanen ziekteverzekering zullen hebben en dus potentieel de middelen om hospitalisatie te betalen. Marktleider HCA Holdings trok 10,7 procent hoger naar 29,47 dollar, Tenet Healthcare ging 5,4 procent hoger naar 5,25 dollar.

In een klassiek scenario van 'buy the rumor, sell the news' sloot News Corp 0,6 procent lager op 22,17 dollar. De mediagigant bevestigde donderdag van plan te zijn de groep in twee te splitsen, zodat beleggers beter kunnen focussen op de rendabele entertainmenttak. Maar dat was door lekken allerhande ongeveer het slechtst bewaarde geheim op Wall Street.

Op Nasdaq gaf Research in Motion (RIMM) 0,5 procent prijs tot 9,13 dollar. Nabeurs publiceert de zieltogende BlackBerry-fabrikant - samen met Nokia één van de voornaamste slachtoffers van de opmars van de iPhone van Apple de voorbije vijf jaar - resultaten over het eerste kwartaal. Waarschijnlijk duikt RIMM voor het eerst in acht jaar operationeel in het rood, wat ongetwijfeld weer de speculatie over de toekomst van het Canadese bedrijf zou aanwakkeren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud