Advertentie
Advertentie

Grieken en nieuwe renteklim geven beurzen nieuwe tik

©BELGAIMAGE

De Europese beurzen boeken vrijdag opnieuw duidelijke verliezen. De lange rente gaat, na een kort herstel donderdag, weer de hoogte in. En Griekse politici doen allerhande dreigende uitspraken, tot zelfs het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Dat alles maakt beleggers bloednerveus.

Het resultaat van al dat nieuws is bijna een kopie van de beurstaferelen die we al eerder deze week zagen. Algemeen dalende beursindexen, met verliezen van om en bij een procent voor de Bel20  . De hele Brusselse sterindex kleurt rood. Onderaan geven Umicore  en Delhaize  de rode lantaarn voortdurend aan elkaar door.

De supermarktgroep was deze week vooral een sterkhouder binnen de Bel20, met dank aan de toenemende stroom berichten over de gesprekken met Albert Heijn-moeder Ahold, die goed zouden vorderen. Maar bij gebrek aan concreet nieuws lijken sommige beleggers nu (een deel van) hun winsten al op het droge te slepen.

Een snelle blik op de obligatiemarkten leert dat de langetermijnrentes weer in de lift zitten, al blijven de stijgingen vooralsnog relatief binnen de perken. De Belgische tienjaarsrente klimt 7 basispunten tot boven 1,2 procent. De Duitse stijgt 5 basispunten tot 0,886 procent. In Italië bedraagt de stijging net geen 9 basispunten tot 2,233 procent.

Daar komt het aanhoudende Griekse gekletter bovenop. Het regent allerhande politieke uitspraken. De zwaargewichten laten zich voorlopig niet horen, nadat ze donderdag uitstel kregen voor het terugbetalen van een IMF-lening van 300 miljoen euro. Maar daardoor schuift de deadline op naar het einde van de maand, waar een factuur van 1,6 miljard euro ligt te wachten. En dan helpt het niet dat een Griekse staatssecretaris plots begint te praten over nieuwe verkiezingen in Griekenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud