Griekse banken onderuit

(foto: Reuters)

De Grieken krijgen 8 miljard euro extra steun van de trojka (EU, ECB en IMF). Een belangrijke stap in de redding van Griekenland? Of een druppel op een hete plaat? Beleggers denken eerder aan het tweede. Griekse banken gaan hard onderuit nu beleggers steeds meer inzetten op een tweede, hardere, herschikking van de Griekse overheidsschuld.

Prijzen vielen er dinsdag niet te winnen met correct te raden wie de grootste dalers zouden zijn in de DJ Stoxx600, de brede Europese beursgraadmeter. Dat waren de drie Griekse grootbanken. Piraeus Bank tuimelde 20 procent tot 0,254 euro en noteert nu 98 procent onder de piek van november 2007.

Bij Alpha Bank ging er 19,4 procent van de koers af en National Bank of Greece, de grootste bankgroep van het land, tuimelde 15,8 procent. Ook deze twee banken noteren op een diepterecord.

Steeds meer beleggers gaan er van uit dat Frankrijk en Duitsland het eens zijn dat een tweede, dit keer harde, herstructurering van de Griekse overheidsschuld onvermijdelijk is. En bijgevolg ook een nieuwe kapitaalinjectie voor de Griekse banken, die tot over hun oren in het schuldpapier van eigen overheid zitten. Een kapitaalinjectie die naar alle waarschijnlijkheid de bestaande aandeelhouders grotendeels zal uitgommen.

Pleister van 8 miljard

Griekenland kreeg woensdag na lang aarzelen wel een extra steunschijf van 8 miljard euro krijgt van de trojka EU/ECB/IMF. Door dat extra geld kan Griekenland zijn ambtenaren blijven betalen. De liquiditeitsproblemen op korte termijn zijn daarmee van de baan. Maar - extra miljarden of niet - op lange termijn is een zware herschikking op de Griekse staatsschuld onvermijdbaar, zo redeneren de meeste beleggers.

Beleggers zagen het dus duidelijk als een pleister op een houten been.

De Euro Stoxx50 verloor uiteindelijk 0,2 procent. De brede DJ Stoxx60 ging 0,3 procent lager.

Alcoa

Op Wall Street noteert de Dow Jones zo goed als stabiel.

Nabeurs (na 22 uur) trekt de aluminiumreus Alcoa het Amerikaanse resultatenseizoen op gang. De derdekwartaalcijfers zullen met extra aandacht worden bekeken omdat het bedrijf geldt als een barometer voor de wereldeconomie. Alcoa's aluminium wordt immers gebruikt in tal van industrietakken: in de bouw- en automobielsector en voor de productie van onder meer drankblikjes, speelgoed en verpakking.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud