Advertentie

Groei Belgische economie trekt verder aan

©Bloomberg

De Belgische economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid, of evenveel als in het eerste trimester. De toename is onder meer te danken aan de consument, die meer uitgaf, en de export.

Eind juli bleek uit de flashraming van de Nationale Bank dat de Belgische economie afgelopen kwartaal met 0,4 procent gegroeid is. Het cijfer voor het eerste trimester werd toen opwaarts herzien van 0,3 naar 0,4 procent.

Vandaag bevestigt de Nationale Bank het groeicijfer voor het tweede kwartaal. Op jaarbasis was er een groei van 1,3 procent. De Belgische economie kreeg onder meer rugwind van de lage rente, de lage olieprijs en de zwakkere euro.

Dat de economie aan kracht wint, is onder meer op conto van de consument te schrijven. De uitgaven en de investeringen van de gezinnen namen in het tweede trimester toe met respectievelijk 0,5 en 0,8 procent. De overheid hield daarentegen de vinger op de knip. Daarnaast droeg ook de uitvoer bij. Die steeg afgelopen kwartaal met 3,3 procent, onder meer dankzij de zwakkere euro.

Opvallend cijfer is de sterke terugval van de bedrijfsinvesteringen (-13,4%), maar dat valt te verklaren door de aankoop van een belangrijk patent in het voorgaande kwartaal, aldus de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud