‘Groeimarkten maken comeback in 2019'

Een bloemenverkoopster op de fiets in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam ©AFP

Na het moeilijke jaar 2018 zullen de groeimarkten zich volgend jaar herpakken, zegt Morgan Stanley in een vooruitblik op 2019.

Het jaar dat stilaan op zijn einde loopt, was er een met twee contrasterende helften, merkt de Amerikaanse bank op. In de eerste jaarhelft klokte de groei van de wereldeconomie af op 4 procent, vooraleer te vertragen tot 3,6 procent in de tweede jaarhelft. De gemiddelde groei bedroeg dus 3,8 procent.

De economen Chetan Ahya en Nora Wassermann verwachten dat de globale groei in 2019 zal doorgaan op de huidige trend en dus zal terugvallen tot 3,6 procent. Drie divergenties zullen volgens hen de wereldeconomie kenmerken.

De eerste heeft met groei te maken. Het groeiverschil tussen de mature markten en de groeilanden zal weer toenemen. Dat zal niet door een sterkere evolutie in de groeilanden komen, maar door een lagere groei elders in de wereld.

In de ontwikkelde markten zal de groei volgend jaar vertragen, vooral onder invloed van de Verenigde Staten waar de krappere arbeidsmarkt en het minder soepel monetaire beleid op de groei zullen wegen. Morgan Stanley ziet de bbp-groei er dalen van 2,9 procent in 2018 tot 2,3 procent. Ook in de eurozone zal de economie het iets minder goed doen met 1,6 procent groei tegen 1,9 procent in 2018.

De steunmaatregelen in China zullen effect sorteren, maar de groei in de Volksrepubliek zal met 6,3 procent toch iets lager uitkomen dan dit jaar (6,6%).

De groeilanden buiten China hadden het in 2018 niet onder de markt. Ze leden onder renteverhogingen, duurdere olie en de gevolgen van de door president Trump ontketende handelsspanningen. Volgend jaar zouden ze minder tegenwind te verwerken krijgen en hun groei nagenoeg stabiel kunnen houden . Morgan Stanley rekent op 4,7 procent tegen 4,8 procent in 2018.

Het grotere verschil in groei tussen de mature markten en de groeilanden impliceert dat deze laatste ook voor beleggers weer interessanter worden.

Kerninflatie

Een tweede uiteenlopende evolutie betreft de kerninflatie. In de westerse landen – met name in de VS en de eurozone - zal de krappere arbeidsmarkt de lonen hoger blijven jagen, waardoor de kerninflatie geleidelijk zal toenemen. Ook de hogere capaciteitsbenutting in de bedrijven zal daartoe bijdragen. Morgan Stanley ziet de kerninflatie zowel in de VS als de eurozone met 40 basispunten stijgen in de loop van 2019 tot respectievelijk 2,3 en 1,5 procent.

In de groeilanden daarentegen zal de kerninflatie relatief laag blijven dankzij een voorzichtig monetair beleid. De centrale banken moesten er de rente niet agressief verhogen om hun munten te ondersteunen.

Rente

Het rentebeleid zorgt voor een derde divergentie. Op dit punt in de economische cyclus moeten de centrale banken er voor zorgen dat de verstrakking van hun monetair beleid het herstel niet fnuikt, zodat de groeicyclus nog wat langer kan aanhouden, zegt Morgan Stanley.

De bank denkt dat de Federal Reserve, die met flink wat voorsprong op andere centrale banken zijn beleid is beginnen verstrakken, volgend jaar nog drie keer de rente zal optrekken: in december, maart en juni. Daarna zal de Amerikaanse rente zich wellicht in ‘neutraal territorium’ bevinden en zal de Fed wellicht een pauze inlassen.

De andere centrale banken uit de G4 (VS, Japan, VK, eurozone) zullen nieuwe stappen zetten richting normalisering van hun rentebeleid. De Japanse centrale bank zal wellicht in het tweede kwartaal een punt zetten achter haar beleid van negatieve rente en overstappen naar nulrente. De Bank of England zou eveneens in het tweede kwartaal de renteverhogingen hervatten. De Europese Centrale Bank zal vermoedelijk in het vierde kwartaal voor het eerst de rente zal optrekken.

Risico’s

Als voornaamste risico’s voor de wereldeconomie noemt Morgan Stanley in de eerste plaats de toegenomen schulden van Amerikaanse bedrijven. Die kunnen vanaf de tweede helft van 2019 beginnen pijn doen, zeker als de arbeidskosten en de reële rentevoeten blijven stijgen.

Ook de Amerikaans-Chinese handelsoorlog houdt gevaren in. De uitkomst van het conflict is onzeker ondanks recente gesprekken tussen beide partijen. De handelsspanningen zullen zonder enige twijfel een impact hebben op het ondernemersvertrouwen – en de investeringsbeslissingen – en kunnen ook aanvoerketens verstoren. En aangezien de wereldeconomie vandaag strak vervlochten is, zijn economische schokken in alle uithoeken voelbaar.

Mocht de Amerikaanse economie sterker presteren dan verwacht, bestaat de kans dat de Federal Reserve de rente verder verhoogt. In dat geval zou de Amerikaanse dollar langere tijd sterk blijven en zullen de centrale banken in de groeilanden hun beleid meer moeten verstrakken, wat op de groei kan wegen.

Andere risico’s zijn meer van lokale aard: het begrotingsbeleid van Italië, mogelijke politieke onzekerheid in Duitsland, verkiezingen in India en Indonesïe, en politieke onzekerheid door de komst van nieuwe regeringen in Brazilië en Mexico.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect