Economisch herstel eurozone valt stil

©ddp images

Het oplopende aantal besmettingen en de strengere coronamaatregelen wegen op de Europese groei. Vooral de consument laat het afweten.

De nieuwe besmettingsgolf in Europa weegt op de economische activiteit in de eurozone. De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) valt terug van 51,9 in augustus naar 50,1 in september, zo maakt onderzoeksbureau IHS Markit in een flashraming bekend. Aangezien 50 de grens is tussen krimp en groei is de expansie dus zowat stilgevallen.

Er is een economie met twee snelheden in Europa.
Chris Williamson
Econoom bij Markit

Opvallend is vooral de dienstensector, want die zit zelfs in krimpmodus. De PMI voor de dienstensector zakt van 50,5 in augustus naar 47,6 in september. Economen hadden een stabiel cijfer verwacht. Dat laat zien dat de Europese consument nog altijd huiverig is om naar de winkels te gaan uit angst voor besmetting met het coronavirus. Daarnaast maken de strengere coronamaatregelen het ook niet makkelijker om te consumeren.

Dit is een wake-upcall.
Bert Colijn
Econoom bij ING

Econoom Bert Colijn noemt het PMI-cijfer een alarmbel voor Europese overheden en de Europese Centrale Bank (ECB). 'Hoewel nieuwe maatregelen vooral lokaal waren en relatief mild in vergelijking tot de maatregelen in maart, zien we dat de economie al last heeft van de toename in het aantal besmettingen. Dat laat zien dat menselijk gedrag dat gerelateerd is aan de angst voor het virus een belangrijke factor is bij het bepalen van de economische activiteit. Dit is een wake-upcall voor beleidsmakers, als ze die nodig hadden.'

Nieuwe dreiging

En nu is er nog een nieuwe dreiging die een rem kan zetten op de consumptie: nieuwe coronamaatregelen. In de winter neemt het aantal mensen toe die de griep of een verkoudheid oplopen. Zij denken dat ze mogelijk met het coronavirus besmet raakten. Volgens economen kan daardoor de testcapaciteit overbelast raken. Testen en opsporen is een belangrijk middel in de strijd tegen corona en als die optie niet afdoende gebruikt kan worden, nemen overheden strengere coronamaatregelen.

Twee snelheden

Er is ook nog goed nieuws rondom het cijfer. Want de deelindicator voor de industrie stijgt van 51,7 naar 53,7, terwijl economen maar een stijging tot 51,9 punten hadden voorzien. Dat laat zien dat het met de Europese industrie in ieder geval zijn herstel weet voort te zetten.

'Er is een economie met twee snelheden', zegt econoom Chris Williamson van IHS Markit. 'Daar zien we dat fabrieken een hogere vraag rapporteren vooral van de exportmarkten, maar waarbij de grotere dienstensector lijdt onder een lagere vraag door toenemende viruszorgen.'

De beurzen lijken hun focus vooral te leggen op het betere industriecijfer, want die gaan hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud