Advertentie

Groeiversnelling in VS verhoogt druk op centrale bank

Een benzinestation van Speedway in Florida zoekt personeel. ©AFP

De sterk stijgende consumptie en forse daling van de werkloosheid wijzen op een groeiversnelling in de VS. Dat verhoogt de druk op de centrale bank om de stimulus versneld af te bouwen.

In de VS zijn woensdag op de vooravond van Thanksgiving veel economische cijfers gepubliceerd. Ze geven aan dat de economische groei in het vierde kwartaal opveert. De consumptie van de gezinnen groeide in oktober met 1,3 procent, dubbel zoveel als in september. Ook de bedrijfsinvesteringen nemen toe.

Maar de grootste verrassing was een erg sterke indicator van de arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zakte vorige week met 71.000 naar 199.000. Dat is het laagste aantal sinds 1969. Economen hadden een veel kleinere terugval voorspeld. Hoewel de indicator misschien is vertekend door de ingreep om de invloed van seizoensschommelingen uit te schakelen wijst hij op een krachtig herstel van de arbeidsmarkt.

Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering daalde vorige week naar het laagste peil sinds 1969.

De sterke heropleving van de economie, de hausse van de energieprijzen en de aanvoerproblemen doen de inflatie sterk oplopen. De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) steeg in oktober naar 5 procent, tegenover 4,4 procent in september. De Fed streeft naar gemiddeld 2 procent inflatie.

Daardoor stijgt de speculatie over een snellere afbouw van de stimulus van de Fed. Die speculatie deed de dollar stijgen en de euro voor het eerst in bijna anderhalf jaar onder 1,12 dollar dalen.

De centrale bank besliste op 3 november de maandelijkse obligatieaankopen tegen juni 2022 geleidelijk te verlagen van 120 miljard dollar naar 0. Sommige Fed-bestuurders dringen erop aan sneller te 'taperen'.

Wall Street sluit donderdag op Thanksgiving zoals elk jaar zijn deuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud