Grootste beursverlies in drie maanden

De Spaanse beurs gaat onder druk van de banken meer dan 2 procent onderuit (foto: AFP)

Het Ierse reddingsplan heeft de rust niet terug gebracht op de markten. Nu beleggers de Ierse scalp hebben, viseerden ze het Iberisch duo. De Spaanse en Portugese rente gingen fors hoger. De bankaandelen in de perifere eurolanden kregen klappen. De Europese beurzen incasseerden de grootste klap sinds begin augustus, net als dit voorjaar deelt Wall Street in de klappen.

De Euro Stoxx50 verloor 2.6 procent, het zwaarste dagverlies sinds 11 augustus. De DJ Stoxx600 ging 1,5 procent lager. Net als maandag waren het vooral de banken die de grootste schade aanrichten met een verlies van 2,3 procent voor de DJ Stoxx Banken-index. Bank of Ireland tuimelde nog eens 25 procent. Beleggers gaan er steeds meer van uit dat de overheid en/of obligatiehouders uiteindelijk de bank zo goed als volledig in handen zullen hebben, eenmaal de herstructurering van de bank achter de rug is. Voor de huidige aandeelhouders zal er nauwelijks nog iets overblijven.

Ook de Spaanse banken gaan hard onderuit. Banco Santander en BBVA zakten respectievelijk 4,7 en 3,9 procent. De Portugese Banco Espirito Santo ging 3,5 procent lager.

Angstbarometer

Vooral de Ierse rente schoot vandaag omhoog. Maar beleggers nemen ook volop het Iberisch duo onder vuur. (zie tabel) . Nochtans zei de Portuges premier Socrates dat Portugal 'geen hulp nodig heeft'. Maar zei Brian Cowen, de premier van Ierland, dat vorige week ook niet?

Ook Griekenland moet er weer aan geloven. De Griekse regering zal extra maatregelen moeten nemen om de begrotingsdoelstelling in 2011 te halen. Dat hebben functionarissen van de EU en het IMF gezegd.

Beleggers vluchten als vanouds in Duitse Bunds, wat de Duitse tienjaarsrente 6 basispunten lager duwt naar 2,58 procent. Beleggers eisen nu een premie van 228 basispunten om voor tien jaar hun geld aan de Spaanse schatkist toe te vertrouwen, een record. Het Spaans-Duitse renteverschil geldt als de beste 'angstbarometer' voor de eurozone.

De Europese bankaandelen incasseerden vandaag grote verliezen. Dat heeft alles te maken met de schuldencrisis in de perifere eurolanden. Beleggers vrezen dat er uiteindelijk een schuldherschikking zal komen, met grote gevolgen voor de waarde van de obligatieportefeuilles van de banken. Zo was KBC (-4,3%), dat voor een half miljard euro Ierse staatsobligaties bezit en voor 17 miljard euro kredieten in het land heeft uitstaan, één van de grootste verliezers in de Bel20.

Het reddingspakket (van Europa en het IMF) voor Ierland kan de gemoederen allerminst bedaren. Integendeel. De euro blijft ook vandaag zakken. De politieke crisis in het land, nadat de groene coalitiepartner zijn vertrouwen in de regering gisteren opzegde, doet beleggers nog meer twijfelen. Een regeringscrisis zal de uitvoering van een grondig besparingsplan vertragen, zo redeneert men. De Ierse premier Cowen kondigde maandagavond aan dat zijn regering ontslag zal nemen en dat er nieuwe verkiezingen komen, maar niet voordat een streng sanerende meerjarenbegroting is uitgewerkt en goedgekeurd.

Huizenmarkt VS

Om 16 uur kregen beleggers nog een tegenslag te verwerken. De verkoop van bestaande huizen viel in oktober met 2,2 procent terug. Analisten rekenden slechts op een daling van 1,1 procent. Ook de gemiddelde verkoopprijs zakte (met 0,9 procent).

Euronext Brussel

Op Euronext Brussel trok Devgen (+2,5%) stevig door. Biotechinvesteerder Rudi Mariën heeft voor 1,1 miljoen euro een pakket van 200.000 aandelen van het Gentse biotechbedrijf Devgen verworven. Door de aankoop drijft Mariën zijn belang in Devgen op van 11,2 naar 12,1 procent. De aankoop gebeurde op de dag dat het aandeel ruim een kwart kelderde na een zoveelste omzetwaarschuwing.

In de Bel20 viel de sprong van 0,9 procent bij Omega Pharma op, meteen het ene lichtpunt in een dieprode Bel20 . Royal Bank of Scotland zette het aandeel op de kooplijst. De analist merkt evenwel fijntjes op dat Omega Pharma niet de 'easiest call' is. Het bedrijf heeft een hobbelig parcours achter de rug met de nodige omzet- en winstontgoocheling en dat terwijl het in een vrij stabiele markt zit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud