Grootste bitcoinbeurs van aardbol verdwenen

©Bloomberg

Mt. Gox, tot voor kort de grootste onlinemarktplaats voor de virtuele munt bitcoin, is van de aardbol verdwenen. Volgens de technologiesite Wired is Mt. Gox gedurende jaren gehackt, waardoor zo'n 750.000 bitcoin, goed voor honderden miljoenen dollars, werd ontvreemd. 'Bitcoin beleeft zijn Lehman-moment', klinkt het.

Maandagavond laat werd de website van Mt. Gox offline gehaald. De kantoren van Mt. Gox in Tokio zijn leeg. De officiële Twitter-account van Mt. Gox is gewist. Dat doet vermoeden dat Mt. Gox, eens de grootste marktplaats voor bitcoin, effectief bankroet is. Dat zou het eerste faillissement in de nog jonge geschiedenis van bitcoin zijn.

Al een tweetal weken had Mt. Gox de opvragingen van bitcoin door zijn gebruikers bevroren. Begin deze maand raakte bekend dat een softwarebug bij Mt. Gox mogelijk maakte dat fraudeurs transacties konden manipuleren. Een gebruiker kon de indruk wekken dat bitcoins niet naar hem waren verstuurd, terwijl dat in de realiteit wel gebeurde. Daardoor riskeerden nietsvermoedende andere gebruikers de frauderende partij een tweede keer bitcoins toe te zenden.

Gehackt

Volgens de gespecialiseerde website Wired is gedurende jaren bijna 750.000 bitcoin ontvreemd. Tegen de huidige koers komt dat overeen met ongeveer 350 miljoen dollar. Door de perikelen bij Mt. Gox is de virtuele munt de voorbije weken wel gekelderd van meer dan 1.100 dollar naar 422 dollar vandaag.

Zes andere grote bitcoinmarktplaatsen hebben dinsdag de handen in elkaar geslagen om het vertrouwen in de nog jonge digitale munt te herstellen. 'Deze tragische schending van het vertrouwen van de Mt. Gox-gebruikers was het gevolg van de weerzinwekkende acties van één bedrijf. Het weerspiegelt niet de veerkracht en de waarde van bitcoin en de sector van de digitale munten. Er zijn honderden betrouwbare en verantwoordelijke bedrijven betrokken bij bitcoin.'

Dat is een magere troost voor de klanten van Mt. Gox. Zij zijn meer dan waarschijnlijk hun centen kwijt. Ook voor de nog jonge, virtuele munt is het een zware klap. De voorbije maanden hadden verschillende regulatoren gewaarschuwd voor de gevaren van de bitcoin, een virtuele munt die haar legitimiteit haalt uit het peer-to-peernetwerk dat hem ondersteunt. Afwachten of de bitcoin zijn Lehman-moment overleeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud