Grote belangstelling voor uitgifte Griekse obligaties

Het Parthenon in Athene. ©REUTERS

Athene heeft voor het eerst sinds de start van de schuldencrisis obligaties met een looptijd van 15 jaar uitgegeven.

De Griekse schatkist heeft dinsdag 2,5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van obligaties op 15 jaar. Het is de eerste keer sinds 2009 dat ze voor zo'n lange periode geld leent op de kapitaalmarkt.

Het brutorendement van de obligaties bedraagt bijna 1,9 procent. De belangstelling van beleggers was erg groot, want ze vroegen voor 18,8 miljard euro papier.

Griekenland profiteert met de obligatie-uitgifte van de recente rentedaling. De rente op tienjarige Griekse staatsobligaties zakte maandag naar een historisch dieptepunt van 1,155 procent nadat de regering een goed rapport had gekregen van Fitch. De kredietbeoordelaar verhoogde vrijdag nabeurs de rating van Griekenland van BB- naar BB.

Steun

'De houdbaarheid van de overheidsfinanciën blijft verbeteren dankzij de politieke stabiliteit, duurzame economische groei en een trackrecord van begrotingsresultaten die beter zijn dan de doelstelling', zegt Fitch in een toelichting. De beoordelaar merkt op dat de ratingvooruitzichten positief zijn. Dat wil zeggen dat een verdere verhoging mogelijk is.

Griekenland kreeg tussen 2010 en 2018 massale financiële steun van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Het land staat sindsdien weer op eigen benen en heeft in 2019 obligaties met looptijden van vijf, zeven en tien jaar uitgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect