Grote landen hinten op actie om wereldeconomie te ondersteunen

Een Chinees met een mondmasker bij een Apple-winkel in China. ©Photo News

De zeven grote industrielanden (G7) beloven alle middelen in te zetten om de economische groei te ondersteunen. Maar ze nemen nog geen concrete actie.

De ministers van Financiën en de centraal bankiers van de G7 pleegden dinsdag via een teleconferentie overleg over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie. 'We volgen van nabij de verspreiding van het virus en de impact op de markten en de economische toestand', staat in een mededeling die ze na hun overleg publiceerden. De G7 omvat de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada.

De G7 zeggen bereid te zijn budgettaire en andere maatregelen te treffen om de economie te ondersteunen. 'We bevestigen ons engagement om alle gepaste instrumenten in te zetten om sterke, duurzame groei te bereiken.'

Italië kondigde al steun aan voor bedrijven die zwaar worden getroffen door de epidemie. De centraal bankiers van de G7 voegen eraan toe dat ze prijsstabiliteit en de economische groei blijven ondersteunen en de veerkracht van het financieel systeem handhaven.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde maandag dat de groei van de wereldeconomie in 2020 zal dalen naar 2,4 procent, het laagste peil in elf jaar. Ze sloot een daling van de groei naar 1,5 procent niet uit als het virus zich blijft verspreiden.

De futuresmarkten verwachten dat de Amerikaanse en Britse centrale banken en misschien ook de Europese Centrale Bank in de komende weken de rente verlagen. De Australische centrale bank knipte dinsdag al in de rente. Ze verlaagde haar basisrente naar een historisch dieptepunt van 0,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud