Handelsoorlog duwt Brusselse beurs kopje-onder

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) en de handelsgezant Robert Lighthizer (midden) onderhandelden vorige week in Shanghai met de Chinese vicepremier Liu He. ©AFP

De Bel20 dook voor de tweede dag op rij stevig lager, zelfs de beurskampioen van de eerste jaarhelft blijkt niet immuun voor de verkoopgolf

Investeerders verslikten zich vanochtend in hun koffie nadat China de grove middelen niet had geschuwd in zijn reactie op het nieuwe rondje invoertarieven van Donald Trump. President Xi Jinping laat zijn munt verzwakken en beveelt overheidsbedrijven niet langer Amerikaanse landbouwproducten in te voeren.

Nochtans opende de index slechts met een bescheiden verlies. Maar de verkoopgolf zette zich snel weer in gang. De Bel20 tuimelde uiteindelijk 2,4 procent tot 3.526 punten. Vrijdag gingen de Europese beurzen al ruim 3 procent onderuit nadat Trump de Amerikaanse importtarieven had uitgebreid met 300 miljard dollar extra aan Chinese goederen. 

Perfecte storm

Eens te meer kregen bij de escalatie van het handelsconflict alle bedrijven die de autosector als belangrijke klant hebben rake klappen. In Brussel zakt Melexis 3,4 procent, Umicore en Recticel 3 procent en bij Solvay en Bekaert gaat er dik 2 procent van de koers af.

-4,4%
ING
In Brussel is ING de grootste verliezer. Het bankaandeel tuimelt 4,4 procent naar 8,84 euro, de laagste koers sinds juli 2016.

De autosector zit in de perfecte storm door een cocktail van handelsoorlogen, krimpende verkopen in China, de opmars van de elektrische auto en nieuwe milieunormen, met weinig zicht op beterschap. Daimler, Volkswagen en BMW verliezen ruim 2 procent, Peugeot gaat meer dan 3 procent onderuit.

Maar niet enkel de autowaarden leden onder de vrees dat het Chinees-Amerikaanse dispuut de globale economie zal ontwrichten. De luxegroep LVMH duikt bijna 4 procent lager, de industriële groep Schneider en de chemiereus Bayer krimpen nagenoeg met 3 procent. 

In Brussel is ING   de grootste verliezer. Het bankaandeel tuimelt 4,4 procent of 41 cent naar 8,84 euro, de laagste koers sinds juli 2016. Vandaag veroorzaakt het interim-dividend van 24 cent bruto extra verkoopdruk, maar de Nederlandse grootbank (en Bel20-zwaargewicht) staat onder druk sinds CEO Ralph Hamers vorige week bij de niet echt overtuigende halfjaarcijfers waarschuwde voor de impact van de lage rente op de rendabiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud