Hedgefondsen verdienen 250 miljoen dollar aan ondergang Thomas Cook

Shortsellers deden gouden zaken bij de neergang van Thomas Cook. ©REUTERS

Hedgefondsen die obligaties van Thomas Cook aanhouden, verhinderden de ultieme poging om de toerismegigant van de ondergang te redden. Dankzij hun verzekeringen verdienen ze een kwart miljard dollar.

De aandelen van Thomas Cook werden maandag geschorst, maar in de obligaties van het oudste toerismebedrijf ter wereld was wel handel. Een obligatie van 400 miljoen euro kelderde met 70 procent naar 3,75 procent van haar nominale waarde.

De obligatiehouders vormden een cruciale schakel in de onderhandelingen die Thomas Cook, het Chinese conglomeraat Fosun en de schuldeisers de voorbije weken voerden. In juli had Thomas Cook een reddingsplan voorgelegd waarvoor een kapitaalinjectie van 900 miljoen pond (1,02 miljard euro) nodig was. Fosun, dat al 18 procent van Thomas Cook in handen heeft, zou met de helft over de brug komen. In ruil zou het 75 procent van de touroperatortak en 25 procent van de luchtvaartdivisie verwerven. De banken en de obligatiehouders zouden de andere helft voor hun rekening nemen, via de omzetting van schulden in nieuwe aandelen.

Eind vorige week bleek plots dat 200 miljoen pond extra nodig was. Naar verluidt was dat een eis van de banken, RBS op kop, om er zeker van te zijn dat Thomas Cook het winterseizoen zou doorkomen en dat volgend jaar niet opnieuw vers geld nodig zou zijn. Volgens een bron wilden de Chinezen daarop niet meer meedoen.

'Voldoende geld'

Een andere goedgeplaatste bron ontkent dat: ‘Er was voldoende geld, maar op het nippertje is de deal afgesprongen omdat de partijen om de tafel niet op dezelfde lijn zaten.’

Vooral de obligatiehouders lagen dwars. Die moesten hun zegen aan de herkapitalisering geven omdat ze schulden in nieuwe aandelen moesten omzetten. De voorbije maanden zijn de meeste obligaties in andere handen beland. Pensioenfondsen of verzekeraars hebben de probleemeffecten verkocht aan gespecialiseerde hedge funds. Die hebben zich op de markt van de credit default swaps (CDS) verzekerd tegen een wanbetaling. Een groep hedge funds, met onder meer Sona Asset Management en Xaia Investment, probeerde een wanbetaling uit te lokken. Via de uitbetaling van hun CDS-verzekering strijken ze veel meer op dan bij een redding van Thomas Cook. Hun advocatenkantoor Fieldfisher speelde het naar verluidt zeer hard.

De Belgische voorzitter van Thomas Cook, Frank Meysman, probeerde de partijen nog te verzoenen, maar het mocht niet baten.

250 miljoen
Door op een faillissement van Thomas Cook te gokken, hebben hedgefondsen 250 miljoen dollar verdiend.

De hedgefondsen verdienen door het faillissement naar schatting 250 miljoen dollar (227 miljoen euro) met hun CDS’en. Vooral de Britse investeerder Sona Asset Management van multimiljonair John Aylward kocht de voorbije dagen massaal Thomas Cook-swaps op.

Ook met shortselling, het speculeren op een lagere aandelenkoers, was veel winst te rapen. Bijna 11 procent van de Thomas Cook-aandelen zijn uitgeleend aan shortsellers. De belangrijkste shortposities worden aangehouden door de Londense vermogensbeheerder TT International (3,8%) en het hedgefonds Whitebox Advisors (3,1%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud