Advertentie
Advertentie

Hefboomfondsen dumpen bedrijven met blootstelling aan China

Luxewinkels aan Canton Road in Hongkong. Hedge funds dumpen niet alleen Chinese aandelen, maar ook westerse bedrijven die veel in China verkopen. ©Bloomberg

Hedge funds hebben de voorbije weken massaal aandelen verkocht van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van China. De vrees voor een strengere regulering door Peking hakt zwaar in op het sentiment.

De nieuwe golf regelgeving in China jaagt internationale beleggers schrik aan. President Xi Jinping lijkt vastbesloten de macht van de grote private ondernemingen aan banden te leggen. Techbedrijven als Tencent en Alibaba werden al op het matje geroepen en moeten inbinden om aan Pekings wensen te voldoen. Private onderwijsbedrijven mogen zelfs geen winst meer maken. En voor verkopers van luxegoederen dreigen limieten omdat Peking de rijkdom wil herverdelen.

-26%
AFBOUW
Hedge funds schroefden hun blootstelling aan bedrijven met veel blootstelling aan China in één maand met 26 procent terug.

De beheerders van hedge funds slaan daarom op de vlucht. Ze schroefden hun blootstelling aan Chinese bedrijven en westerse ondernemingen die zwaar afhankelijk zijn van China de voorbije maand met 26 procent terug, blijkt uit berekeningen van de zakenbank Goldman Sachs. Chinese aandelen als de internetreus Tencent of de taxidienst Didi gingen de deur uit. Maar ook de casinogroep Las Vegas Sands die grote belangen heeft in het gokparadijs Macau, de autobouwer General Motors en het Franse luxeconcern LVMH werden gedumpt.

Hedge funds reageren doorgaans veel sneller op nieuwe ontwikkelingen dan gewone beleggingsfondsen. Ze nemen ook extremere posities in. Volgens Goldman Sachs hebben de fondsen een deel van hun vermogen versluisd naar grote Amerikaanse techbedrijven. De Nasdaq-index tikte vrijdag nog een record aan.

Rol van China

‘De Amerikaanse hedge funds zijn hoe langer hoe meer bezorgd over de rol van China in het wereldwijde economische systeem’, zegt hoofdstrateeg Brad McMillan van Commonwealth Financial Network. ‘Daarnaast speelt op korte termijn de heropflakkering van het coronavirus in Azië een rol. Wat als China de uitbraak net onder controle krijgt? Of meer havens afsluit?’

Deze week bestond de vrees dat China de taxidienst Didi Global zou nationaliseren. Didi trok in juni naar de beurs van New York. Volgens bepaalde bronnen zou de stad Peking de controle over Didi verwerven via een ‘gouden aandeel’, waarmee de overheid een vetorecht voor alle beslissingen zou krijgen en een of meerdere vertegenwoordigers in de raad van bestuur. Didi ontkende zaterdag de geruchten.

De Belgische holding Sofina waarschuwde bij de presentatie van haar halfjaarresultaten donderdag dat de toegenomen volatiliteit wegens de onzekerheid over de nieuwe Chinese regels de waarde van haar portefeuille met 2 à 3 procent heeft aangetast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud