Helikoptergeluid zet Wall Street op winst

©REUTERS

Wall Street krabbelde recht na de mokerslag van maandag. Dit dankzij een hint van minister van Financiën Mnuchin op een soort 'helikoptergeld'.

Een dag na de op één grootste procentuele koersval (-12,9%) sinds 1896 deed de Dow Jones  een moedige poging om overeind te krabbelen. De oudste beursbarometer ter wereld herstelde 5,2 procent naar 21.237 punten, al bleef de handel nerveus.

Een belangrijke factor bij de klim was de persconferentie van minister van Financiën Steve Mnuchin. 'We kijken hoe we Amerikanen onmiddellijk een cheque kunnen opsturen. Amerikanen hebben nu cash nodig. Met nu bedoel ik in de komende twee weken'. Eigenlijk een soort variant op 'helikoptergeld', geld dat de centrale bank in theorie kan printen en vervolgens aan gezinnen uitdelen. Of dat geld nu rechtstreeks door de Fed gedrukt wordt of de overheid schuldpapier uitgeeft die later door de Fed opgekocht wordt, doet er dan eigenlijk niet zo veel toe. 

De Federal Reserve blijft na de bazooka van zondagavond zelf ook alles uit de kast halen om beleggers te sussen. In een poging de 'cash crunch' van het bedrijfsleven te verlichten, gaat de centrale bank nu ook kortlopende bedrijfsschulden opkopen. Dat leert een mededeling.

De Fed zegt via het Commercial Paper Funding Facility (CPFF) rechtstreeks bij beleggers schuldpapier te zullen kopen. 'Door het risico te elimineren dat emittenten beleggers niet zullen kunnen betalen door papier op de vervaldag te herfinancieren, moet deze faciliteit die beleggers weer aanzetten om terug de markt te betreden', klinkt het. Het Amerikaanse minister van Financiën voorziet voor de Fed een verzekering om tot 10 miljard aan potentiële verliezen te dekken. 

Dat soort kredietsteun zou alvast welkom zijn voor één Dow-component: Boeing   dook kort na de start opnieuw tot 15 procent lager en noteerde bij die piek exact drie kwart onder de piek van goed een jaar geleden. De vliegtuigbouwer vloog de huidige perfecte storm binnen met de nodige problemen: een cash drain door de seriële blunders rond de 737 MAX

Daar komt de coronacrisis, die de klanten-luchtvaartmaatschappijen zwaar treft, dus nog eens bovenop. S&P verlaagt de kredietscore van de met schulden overladen vliegtuigbouwer tot BBB, slechts twee trapjes boven 'rommel'. Het ratingbureau voorspelt dat Boeing dit jaar 11 à 12 miljard dollar cash zal bloeden.

Geen wonder dat volgens persbureau Bloomberg Boeing bij het Witte Huis aan het lobbyen is voor overheidssteun voor de sector. Een oproep waar president Trump getuige een recent tweet wil oren naar lijkt te hebben. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud