Advertentie

HelloFresh en Zalando bij 10 nieuwkomers in DAX-index

De leverancier van maaltijdingrediënten aan huis HelloFresh is op 20 september een van de 10 nieuwkomers in de DAX. ©Jiri Buller

Bij de grootste indexaanpassing sinds eind jaren tachtig, maken onder meer HelloFresh en Zalando hun opwachting in de DAX. De bekendste beursgraadmeter van Duitsland krijgt er stevig wat groeiaandelen bij, waardoor de industrie een kleiner gewicht krijgt.

Voortaan spreken we niet meer van de DAX30 maar van de DAX40-index. Om de index een infusie van groeibedrijven te geven, besliste de indexbeheerder Quontigo, een dochter van Deutsche Börse, om het aantal leden fors uit te breiden. Het is de laatste stap van een aantal wijzigingen die van de graadmeter een betere afspiegeling moet maken van het Duitse bedrijfsleven.

De nieuwkomers werden vrijdagavond laat bekendgemaakt. Op 20 september maken deze tien hun opwachting: de online-retailer Zalando, de maaltijdbezorger HelloFresh, de maker van medische apparatuur Siemens Healthineers, Volkswagen-holding Porsche Automobil, de labuitbater Sartorius, de maker van smaak- en geurstoffen voor voeding en cosmetica Symrise, vliegtuigbouwer Airbus, de maker van sportartikelen Puma, de chemiedistributeur Brenntag en het diagnosticabedrijf Qiagen.

De hertekening biedt een verse smaak en verandert toch een beetje het DNA van de index.
Andreas Lipkow
strateeg Comdirect

‘Ik hou van de hertekening van de DAX’, reageert strateeg Andreas Lipkow van Comdirect Bank. ‘Het biedt een verse smaak en verandert toch een beetje het DNA van de index.’

Stroomversnelling

De hertekening van de beursgraadmeter kwam in een stroomversnelling door het frauduleuze faillissement van Wirecard vorig jaar. Dat fintechbedrijf was het eerste DAX-lid ooit dat failliet ging. Samen met een uitbreiding van de index, komen er daarom een pak nieuwe regels die de financiële transparantie moeten bevorderen. Voortaan moeten alle DAX-leden een kwartaalrapport publiceren en sneller geauditeerde jaarcijfers. Wie dat niet doet, kan snel uit de index worden gezet. Daarnaast moeten nieuwkomers minstens twee opeenvolgende jaren een positieve brutobedrijfswinst neerzetten.

350 miljard

Door de nieuwe toevoegingen zal de waarde van de DAX met zo’n 350 miljard euro toenemen. De hertekening zal bovendien miljarden euro’s in beweging zetten. Indextrackers die de DAX schaduwen, hebben 16 miljard euro onder beheer. Die trackers zijn verplicht de nieuwkomers te kopen, en hun posities in de overige leden bijgevolg te verminderen.

Een nadeel is dat het dividendrendement van de index iets zal zakken omdat sommige nieuwe leden geen of een mager dividend betalen.
Christophe Ohme
fondsbeheerder DWS Group

‘Ik denk dat de DAX door de herziening meer internationale investeerders zal aantrekken’, meent fondsbeheerder Christophe Ohme van DWS Group. ‘De index wint aan variëteit en wordt aantrekkelijker door de aanwezigheid van sectoren als ecommerce en medische technologie, ten nadele van de industrie. Een nadeel is dat het dividendrendement van de index iets zal zakken omdat sommige nieuwe leden geen of een mager dividend betalen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud