Heropleving Amerikaanse arbeidsmarkt zwakker dan verwacht

Een bord van een jobbeurs in de VS. ©Bloomberg

De werkgelegenheid in de VS is in januari minder gestegen dan verwacht. De dollar reageerde negatief op het tegenvallende banenrapport.

De Amerikaanse economie heeft in januari 49.000 banen gecreƫerd, meldt het ministerie van Arbeid. Dat is een ontgoocheling, want economen hadden 105.000 extra banen voorspeld. De werkgelegenheid steeg maar licht, omdat er arbeidsplaatsen verloren gingen in de kleinhandel, het transport en de horeca.

Bovendien zijn de werkgelegenheidscijfers van december neerwaarts herzien. Toen verdwenen 227.000 banen in plaats van de eerder gemelde 140.000.

De werkloosheidsgraad zakte onverwacht met 0,4 procentpunt naar 6,3 procent. Dat lijkt goed nieuws, maar is het niet. Er waren minder werklozen omdat 406.000 Amerikanen de beroepsbevolking hebben verlaten en dus niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Stimulus

Het zwakke jobrapport verhoogt de druk op het Congres om extra stimulus goed te keuren voor de economie. Er zijn nog steeds 9,8 miljoen banen minder dan net voor de start van de pandemie. De Senaat zette vrijdagochtend een belangrijke stap naar de goedkeuring van het stimulusplan van 1.900 miljard dollar van president Joe Biden.

De dollar daalde na de publicatie van het jobrapport. Daardoor steeg de euro boven 1,20 dollar.

Veel sterkere jobcijfers zijn waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal.
James Knightley
Econoom ING

ING-econoom James Knightley verwacht dat de stijging van de werkgelegenheid in de komende maanden versnelt. 'De lage hospitalisatiecijfers maken een heropening van de economie mogelijk in veel staten. Veel sterkere jobcijfers zijn waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud