Herstel Amerikaanse arbeidsmarkt versnelt fors

Een restaurant in Florida laat weten dat het keukenpersoneel zoekt. ©AFP

De Amerikaanse economie heeft in maart dubbel zoveel jobs gecreëerd als in februari. Dat is vooral te danken aan de versoepeling van de lockdowns.

'Het jobrapport van maart is fantastisch', zegt ING-econoom James Knightley over de cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag publiceerde. Het aantal banen steeg met 916.000, tegenover 468.000 in februari. Dat is de grootste toename in zeven maanden. Economen hadden 'slechts' 660.000 extra jobs voorspeld.

De sector horeca en vrije tijd was met 280.000 extra banen goed voor bijna een derde van de jobcreatie. De werkloosheidsgraad daalde met 0,2 procentpunt naar 6 procent.

De toename van de werkgelegenheid is vooral een gevolg van de versoepeling van de lockdowns. Verscheidene staten hebben de beperkende maatregelen afgebouwd, omdat de vaccinatie tegen het coronavirus snel vordert en het aantal besmettingen daalt. In de VS heeft 30 procent van de bevolking een eerste prik gekregen, tegenover 12 procent in de Europese Unie.

Budgettaire stimulus

Ook de forse stimulus van het begrotingsbeleid ondersteunt de arbeidsmarkt en de economie. Veel Amerikanen hebben de jongste weken een cheque van 1.400 dollar gekregen van de overheid. Die cheque is een onderdeel van een stimulusplan van 1.900 miljard dollar.

Mensen geven geld uit. Ze schuiven aan voor restaurants, bezoeken nationale parken en de vliegtuigen zitten vol.
James Knightley
Econoom ING

Knightley stelde de voorbije week tijdens een rondreis vast dat de Amerikanen veel geld uitgeven. 'Mensen schuiven aan voor de restaurants, de vliegtuigen zitten vol, het verkeer op snelwegen is druk en er is veel volk in de nationale parken.'

Toch heeft de arbeidsmarkt de coronacrisis nog lang niet verteerd. Ondanks de recente versnelling van de economische groei zijn er 8,4 miljoen banen minder dan net voor de pandemie uitbrak.

Goede vooruitzichten

Maar Knightley is optimistisch over de economische vooruitzichten. Hij voorspelt dat het aantal banen in april en mei telkens met meer dan één miljoen zal stijgen. 'Het is niet ondenkbaar dat de VS tegen het einde van dit jaar alle jobs terugwinnen die verloren zijn gegaan tijdens de pandemie.'

Het is niet ondenkbaar dat de VS tegen eind dit jaar alle verloren banen terugwinnen.
James Knightley
Econoom ING

Daarom verwacht Knightley dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) sneller dan verwacht haar stimulus afbouwt. Hij sluit niet uit dat de Fed al in 2022 de beleidsrente optrekt, hoewel ING officieel mikt op de eerste helft van 2023. De meeste bestuurders van de Fed zeiden twee weken geleden dat ze het nulrentebeleid minstens tot eind 2023 willen voortzetten.

De obligatiemarkt reageerde negatief op het sterke jobrapport. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt met 4 basispunten naar 1,72 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud