Slecht Amerikaans jobrapport vermindert inflatievrees

Een restaurant in Virginia zoekt personeel. ©AFP

De jobcreatie in de VS is fors gedaald, omdat bedrijven onvoldoende personeel vinden. Die tegenvaller vermindert de inflatievrees en doet de dollar dalen en techaandelen opveren.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceerde vrijdag een veel slechter dan verwacht jobrapport. Het aantal banen steeg in april slechts met 266.000, tegenover 770.000 in maart. De stijging van de werkgelegenheid in de horeca en de sector kunst en ontspanning werd gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van het aantal tijdelijke banen en jobverlies in de transportsector.

Economen hadden 1 miljoen extra arbeidsplaatsen voorspeld. Ze verwezen naar de succesvolle vaccinatiecampagne en de heropening van de economie.

Thuisonderwijs verplicht veel ouders thuis te blijven in plaats van te gaan werken.
James Knightley
Econoom ING

'Het slechte jobrapport weerspiegelt vooral problemen aan de aanbodzijde', zegt ING-econoom James Knightley. 'Onderwijs thuis in plaats van op school verplicht veel ouders thuis te blijven in plaats van te gaan werken. Bovendien zijn de werkloosheidsuitkeringen verhoogd. Die blijven van kracht tot september. Een peiling bij kmo's toont aan dat een recordaantal bedrijven er niet in slaagt vacatures in te vullen.'

Werkloosheid

Nochtans stijgt ook het aantal werkzoekenden. De werkloosheidsgraad steeg in april met 0,1 procentpunt naar 6,1 procent. Dat is de eerste toename sinds april vorig jaar. Economen hadden een daling naar 5,8 procent voorspeld.

Ook aanvoerproblemen, vooral in de autosector, spelen een rol. Ten slotte vrezen sommige Amerikanen besmetting door het coronavirus, hoewel de vaccinatie snel vordert. In de VS heeft 45 procent van de bevolking minstens een eerste prik gekregen, tegenover 27 procent in de Europese Unie.

Het herstel van de arbeidsmarkt is nog niet voltooid. Er zijn nog steeds 8,2 miljoen banen minder dan net voor de start van de pandemie. Dat betekent dat bijna twee derde van de 22,4 miljoen banen die in maart en april van vorig jaar verdwenen zijn teruggewonnen. De werkloosheidsgraad is nog 2,6 procentpunten hoger dan begin vorig jaar.

Vooruitzichten

Knightley is relatief optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. 'De economische activiteit bereikt in het tweede kwartaal weer het niveau van voor de pandemie. Bedrijven zullen blijven jagen naar gekwalificeerd personeel. Maar de terugkeer van alle verloren banen zal nog vele maanden duren.'

Het slechte jobrapport vermindert de vrees voor inflatie en een snelle afbouw van de stimulus. Daardoor stegen de rentegevoelige technologieaandelen, zowel in de VS als in Europa. De Nasdaq wint meer dan 1 procent. De dollar verzwakte, waardoor de euro bijna één cent duurder werd.

Biden: 'Bewijs voor noodzaak miljardenplannen'

In de Verenigde Staten is het banenrapport ook niet onopgemerkt gebleven op het Witte Huis. 'Deze data bewijzen dat we nog een hele weg af te leggen hebben. We zijn nog uit de put aan het kruipen. De ineenstorting van de economie heeft ons dan ook 22 miljoen jobs gekost', stelde president Joe Biden.

De Democraat ziet in de jobdata het bewijs dat de grootste economie ter wereld pas volledig kan herstellen als de drietrapsraket die hij in stelling bracht, gelanceerd is. In maart sluisde Biden al een stimulusplan van 1.900 miljard dollar door het Congres.

Vorige maand zette hij ook een infrastructuur- en jobplan, met een prijskaartje van 2.300 miljard dollar, in de steigers. Voorts wil hij 1.800 miljard dollar uittrekken voor investeringen in kinderopvang, gezondheidszorg en onderwijs. Het is evenwel de vraag of die pakketten in de huidige vorm door het Congres raken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud