Advertentie

'Herstel olieprijs kan even op zich laten wachten'

©REUTERS

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagt zijn groeiprognose voor de wereldwijde olievraag voor de vierde keer in een halfjaar tijd. De olieprijs gaat opnieuw onderuit en zakt in de VS onder 60 dollar.

IEA, energieadviseur van een 30-tal landen, becijferde dat de wereldwijde vraag naar olie volgend jaar met ‘slechts’ 900.000 vaten per dag zal toenemen. Een eerdere prognose sprak over 1,13 miljoen vaten per dag.

‘De olievraag is de voorbije jaren vooral snel gestegen in olieproducerende lancen. De hoge olieprijzen waren een enorme stimulans voor de lokale economieën. Maar nu werkt die hefboom omgekeerd’, klinkt het. Vooral de olieconsumptie in Rusland zal een serieuze deuk krijgen.

Tegelijkertijd zal de olieproductie nog niet meteen ineenzakken. De schalieolieproductie zal alvast in 2015 nog toenemen. ‘Internationale oliebedrijven zullen hun investeringsbudgetten wel bijstellen. Just not right now’, klinkt het. Kortom. 'Het zal nog even duren eer de oliemarkt terug in evenwicht is. In normale tijden leidt een olieprijsdaling – ‘een vorm van belastingsvermindering’ - automatische tot economische groei en dus een versnelling van de olieconsumptie. Maar deze keer zal het effect gematigd zijn.’

Morgan Stanley schreef deze week in een rapport dat de olieprijs in worst case scenario tot 34 dollar per vat kan zakken. Met een dieptepunt tegen de zomer. Gezien de volatiliteit op de oliemarkt zal IEA zijn volgende 'Energy Outlook' (voor de komende 5 jaren, al in februari publiceren, 4 maanden vroeger dan gepland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud